Linkovi

Separatizam u južnoj Kaliforniji: Bogati ne žele biti dio Los Angelesa (5/11/02) - 2002-11-05


Malibu, ekskluzivno mjesto u blizini Los Angelesa, na obali Tihog oceana, poznato je po prostranim plažama, po ekstravagantnim domovima filmskih zvijezda te kao mjesto koje se često koristi za gala vjenčanja, za filmska i televizijska snimanja. Međutim, uza sav taj glamour to mjesto muče i oni “svakodnevni” problemi. Dugo vremena jedno od glavnih pitanja bilo je uvođenje kanalizacije.

Malibu se često greškom smatra dijelom grada Los Angelesa, iako on to u stvari nikad nije ni bio. Dapače, prije deset godina se odvojio i od okruga Los Angeles te je postao samostalno mjesto, sa vlastitom gradskom vijećnicom, uredima za planiranje, policijom i vatrogasnom službom.

Danas, dok obližnje zajednice San Fernando Valley i Hollywood također razmišljaju o izdvajanju iz Los Angelesa, njihovi žitelji proučavaju iskustva Malibua. Naš izvjestitelj Keming Kuo razgovarao je sa stanovnicima Malibua, koji s nama dijele svoja iskustva po pitanju izdvajanja.

Mary Lou Blackwood, umirovljenica koja živi u Malibu-u već 30 godina, upozorava da je možda i najvažnije pitanje – jesu li mjesta koja se namjeravaju odvojiti sposobna samostalno upravljati? Drugim riječima, imaju li dovoljno veliku bazu poreznih obveznika, koji će uspješno moći financirati odvojeni život i održavati gradske službe. Ona koristi primjer Malibua, kojemu je, unatoč činjenici da ima vrlo bogate žitelje, problem financirati rad gradskih službi:

"Malibu je imao znatan broj katastrofalnih događaja: velike požare, klizanja tla i poplave. Svaki put kada se tako što dogodi, u ovom gradu, s obzirom da je tek nedavno osnovan, ne postoje proračunske rezerve kojma bi se pokrili troškovi sanacije. Ovdje se prikupi dosta poreza ali Malibu nije baš toliko bogat kao što to ljudi misle. Neki od mještana su zaista jako bogati i oni povećavaju prosjek. Grad je trenutno u boljoj financijskoj situaciji nego ikad ali imali smo i sreće što u zadnje vrijeme nije bilo previše katastrofalnih događaja” - objašnjava ova stanovnica Malibua.

Nisu svi stanovnici Malibua bili za odvajanje iz okruga Los Angelesa, međutim oni su ostali u manjini, objašnjava gospođa Blackwood. "Većina je smatrala da si Malibu ne može priuštiti da bude poseban grad. Malibu se odvojio jer nije htio imati kanalizaciju i oko tog pitanja se borio sa okrugom Los Angeles. Namjera je bila sačuvati ruralni ugođaj mjesta te izbjeći novu izgradnju koja dolazi kao posljedica uvođenja kanalizacijskog sistema. Oni koji su htjeli da Malibu postane samostalan grad, zalagali su se protiv nove izgradnje.”

Mještani Malibua danas se bave problemom ograničenja pristupa njegovim prekrasnim plažama onima koji tu ne stanuju. To čine s ciljem da se očuva privatnost onih koji stanuju tik do oceana.

XS
SM
MD
LG