Linkovi

Nakon Jugoslavije i Afganistana na redu Irak? - ratni put bombardera Stealth B2 (5/11/02) - 2002-11-05


Ako Sjedinjene Države uđu u rat sa Irakom, sukob će najvjerojatnije otpočeti napadom B-2 Stealth bombardera koji će ispustiti bombe sa navođenjem na postrojbe zračne obrane Bagdada te na ključne vojne objekte. Izvjestitelj Glasa Amerike iz Pentagona, Alex Belida imao je rijetku priliku da izbliza vidi ovaj avion vrijedan preko dvije milijarde dolara, posjetivši zračnu bazu Whiteman u saveznoj državi Missouri gdje su te letjelice stacionirane.

B-2 je zrakoplov ugljeno-sive boje i krilima poput šišmiševih. Svega ih je 21 u sastavu američkih zračnih snaga. Dopisnik Glasa Amerike je iz prve ruke promatrao punjenje aviona gorivom u zraku, operaciju zahvaljujući kojoj B-2 može provesti sate i sate u zraku s dometom od nekoliko desetaka tisuća kilometara koji mu omogućava djelovanje po cijelom svijetu.

Pukovnik Doug Raaberg, zapovjednik jedine B-2 eskadrile u sastavu američkih zračnih snaga, uspoređuje sposobnosti B-2 zrakoplova s elitnom policijskom jedinicom spremnom za upad u zgradu u kojoj su opkoljeni teško naoružani kriminalci.

"B-2 je posebno dizajniran - da se tako izrazim - za razbijanje vrata, za upad i ubijanje ciljeva. Znam da to zvuči grubo, ali to je realnost ove najsofisticiranije letjelice ikad napravljene” - objašnjava ovaj američki časnik.

Sa svojim razarajučim arsenalom, jedinstvenim niskim profilom te specijalno obrađenom površinom koja apsorbira radarske zrake, B-2 može s dvočlanom posadom postići ono isto za što su tijekom drugog svjetskog rata bile potrebne gomile bombardera s brojnom posadom.

Do danas B-2 je bio u sukobu dva puta, 1999 tokom zračnog rata na Balkanu, i prošle godine tijekom prve noći američkog napada na Talibane i teroriste Al-Qaide. Po prvi puta dosad zrakoplovi B-2 bit će smješteni na Guamu u Tihom Oceanu, otoku Diego Garcia u Indijskom Oceanu te aerodromu Fairford u Engleskoj, radi bržeg djelovanja.

Još uvijek se ne zna kad će i u kojem broju bombarderi biti prebačeni u nove baze, ali s obzirom na sve napetije odnose između Sjedinjenih Država i Iraka, sljedeći put kada bombarder B-2 uzleti, možda to neće biti samo za vježbu.

XS
SM
MD
LG