Linkovi

HNK u Beogradu - što je kome 'naša borba dala'? (5/11/02) - 2002-11-05


Temeljem sporazuma o kulturnoj suradnji potpisanog između Hrvatske i Jugoslavije, Hrvatsko Narodno Kazalište iz Zagreba je trebalo sa predstavom “Očevi i Sinovi” gostovati u Beogradu na maloj sceni Jugoslavenskog Dramskog Pozorišta. No, uoči gostovanja, nacionalno svjesni glumci su se pobunili jer im domoljubni osjećaji ne dopuštaju gostovati u Beogradu. Pojavili su se i prigovori da je scena mala, pa je predstava prolongirana za bolja vremena.

Kada se činilo da je slučaj okončan nastala je polemika između ravnateljice drame Snježane Banović i intendanta HNK-a Mladena Tarbuka koji je tvrdio da ništa nije znao o gostovanju u Beogradu. Snježana Banović je tvrdila suprotno, a kada se odbila ispričati intedantu, jutros je dobila otkaz.

Željko Matić: Gospođo Banović, očito, ipak nije u pitanju mala scena već politika...

Snježana Banović: “Pa izgleda da je ipak riječ o politici, jer veličina scene je bila upitna, ali očito je to sada u drugom planu. Ja sam danas dobila dopis u kojem se meni uručuje izvarendni otkaz ugovora o radu, zbog toga što sam dezavuirala profesionalnost, kolegijalnost i moral intedanta HNK. Ja sam predala sve svoje papire mojoj odvjetnici i sad što će biti, to ćemo vidjeti.”

Željko Matić: Komentirajući stanje u ansamblu HNK rekli ste “…to je njima njihova borba dala...” Što ste pod time mislili?

Snježana Banović: “Pa gledajte, u ansamblu HNK ima izvanrednih ljudi, i radinih i punih elana i entuzijazma. Isto tako ima ljudi koji naprosto imaju, ne znam, volim to reći i možda zvuči pretjerano, ali je tako, odnos sa HNK-om preko bankomata. Dobijaju plaću i ne možete ih prisiliti da rade naprosto svoj posao. To je ono što me smeta od početka od kada sam došla u ovu kuću i što sam nekako željela promijeniti. To mi nije uspijelo naprosto zbog zakona koji su napisani, velikih zaštita i prevelikih sinekura. To je ono o čemu sam pričala, kada sam govorila, tako, malo slikovito o borbi koja im je to dala.”

Željko Matić: Ne odlaskom u Beograd glumci su opalili pljusku i Ministarstvu kulture koje je dogovorilo kulturnu suradnju. Je li tako što bilo moguće za vrijeme HDZ-ove vlasti?

Snježana Banović: Ja mislim da je to bilo potpuno nemoguće s obzirom da znam ljude koji su bili u ministarstvu i ljude koji su bili u kazalištu na ovim funkcijama. To bi bilo potpuno nemoguće.”

Željko Matić: Znači ne odlazak u Beograd je ipak jedno svrstavanje uz jednu politiku?

Snježana Banović: “Pa ja ne znam, neodlazak u Beograd… taj Beograd se spominje, eto tako i ja ne znam da li on još uopće tu stoji. Ja vjerojatno neću biti tu da ga ispunim ili ne. Ono što mogu reći je to da su karte za Podgoricu kupljene i da drama HNK sa predstavom “Očevi i Sinovi” putuje u Podgoricu, i da ću ja tamo biti bez obzira kako se završi ovaj moj slučaj; jer valjda postoji neki otkazni rok koji mi pripada.”

Ministar kulture Antun Vujić misli kako je u pitanju osobna netrpeljivost ravnateljice i intedanta, dok sam intedant ne misli da su u pitanju ikakvi privatni razlozi jer da je tako svađa bi se mogla završiti unutar kuće, a ne pred javnošću.

XS
SM
MD
LG