Linkovi

Danas izbori za Kongres SAD (5/11/02) - 2002-11-05


Danas američki glasači izlaze na birališta na izborima koji bi mogli izmijeniti ravnotežu moći u Kongresu i utjecati na političke prioritete predsjednika Busha.

Glasači će izabrati svih 435 članova zastupničkog doma i 34 člana Senata. Povijesno gledano, stranka koja kontrolira Bijelu kuću obično gubi u izbrima u 'sredini mandata'. Međutim, republikanci se nadaju da će ove godine izmijeniti taj trend i učvrstiti kontrolu u Zastupničkom domu te ponovno zadobiti većinu u Senatu, koji u ovom trenutku kontroliraju demokrati sa samo jednim glasom više...Posljednja ispitivanja javnog mnjenja ukazuju na to da će Zastupnički dom ostati pod republikanskom kontrolom.

Glede Senata, situacija nije jasna u tolikoj mjeri. Kontrola tog doma Kongresa ovisit će o najmanje šest izbornih utrka koje su još uvijek vrlo neizvjesne...Republikanci pokušavaju privući glasače koji su zabrinuti zbog pitanja nacionalne sigurnosti nakon prošlogodišnjih terorističkih napada i eventualnog rata protiv Iraka. Demokrati, s druge strane, pokušavaju privući glasače koji brinu zbog ekonomskih problema u Americi.

Taj problem naglašava i politički analitičar Charles Cook. "Imamo ekonomiju koja ove izbore navodi na mlin demokrata, a imamo i vanjsku politiku u vezi s terorizmom, eventualnim ratom s Irakom koji idu prema republikancima".

Mnogo je toga na kocki za obje stranke i predsjednika Busha. Kad bi republikanci kontrolirali Senat i Zastupnički dom bilo bi puno lakše za predsjednika Busha da provede svoje prioritete dok se priprema za ponovni izbor za dvije godine. Uz izbore za Kongres, danas glasači će odlučiti i o guvernerima 36 američkih saveznih država.

XS
SM
MD
LG