Linkovi

Uloga bake u ljudskoj zajednici (5/11/02) - 2002-11-05


Pregled današnjeg američkog tiska počinjemo člankom u New York Timesu o nedavnom skupu antropologa, prvom do sada koji se bavio isključivo ulogom baka u evoluciji ljudske rase. Sve veći broj antropologa tvrdi da je uloga bake u zajednici ključna za razumijevanje ljudske prethistorije kao i objašnjenje psihičkih karakteristika suvremenog čovjeka. Za razliku od starijih muškaraca u plemenu, starije žene nisu izravno bile uključene u reproduktivni proces već su se bavile aktivnostima koje u mnogo čemu jačaju koheziju zajednice i stvaranju skladnih međuljudskih odnosa. Nadalje, znanstvenici su uočili određene razlike u ulogama baka po ocu u odnosu na baka po majčinoj strani, mada tvrde da je ta razlika ponajviše posljedica veće spremnosti majki u obitelji da koriste pomoć svojih majki u brizi oko svoje djece. – piše New York Times.

U jednom drugom tekstu New York Times piše o problemu nedovoljnog sna američkih tinejdžera. Amerikanci opčenito slove za naciju koja nedovoljno spava u čemu čini se predvode baš tinejdžeri od kojih mnogi spavaju jedva 6-7 sati na dan, iako su studije pokazale da je mladim ljudima potrebno barem 9 sati sna. Mnogi žive u kroničnom stanju neispavanosti koji utječe na raspoloženje, ponašanje, sposobnost reakcije, te na uspjeh u školi. Nadalje, studije pokazuju, navodi New York Times, da neispavanost često vodi k depresinom ponašanju, i kako kažu znanstvenici, životu u nekoj vrsi konstantne sive izmaglice. Posebno je zabrinjavajuća velika uloga pospanosti u brojnim automobilskim nesrećama u kojima su u više od polovice slučajeva bile umješane osobe mlađe od 25 godina. – piše New York Times.

Bostonski Christian Science Monitor piše o zakonu koji je na snazi u nekim američkim saveznim državama koji počinitelje tri manja zločina može dovesti do doživotne kazne zatvora. Christian Science Monitor navodi primjer čovjeka u Kaliforniji koji je za krađu desetak vido vrpci s dječijim filmovima dobio doživotnu kaznu. Za takav prekršaj se obično dobije do šest mjeseci zatvora, međutim, u kombinaciji s prethodnim krađama, to jeza njega postalo vrlo ozbiljan prekršaj. Američki će Vrhovni sud danas odlučiti da li ta kazna spada u grupu takozvanih neuobičajnih i okrutnih kazni zabranjenih osmim amandmanom na američki Ustav. Kritičari ovog zakona tvrde da bi ga trebalo promjeniti i ograničiti samo na kriminalna djela povezanih s tijelesnim ozljedama. Inače,savezne države s najvećim brojem ovakvih presuda su Kalifornija, Georgija, Južna Karolina, Nevada i Washington - piše jutrošnji Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG