Linkovi

Anton Srdanovic - republikanski kandidat za Zastupnički dom Kongresa u saveznoj državi New York (4/11/02) - 2002-11-04


Sutra se u Sjedinjenim se Državama održavaju izbori – bira se cijeli saziv Zastupničkog doma Kongresa, trećina Senata, te tisuće lokalnih dužnosnika na razini saveznih država, od guvernera i gradonačelnika pa do članova gradskih vijeća i šerifa.

Na izborima se natječe i nekoliko kandidata hrvatskog podrijetla. Primjerice, kongresmeni George Radanovich i Dennis Kucinic nastoje izboriti još jedan mandat. Nekoliko kandidata hrvatskog podrijetla nastoji ući u Kongres – tu su Janet Robert, kandidatkinja Demokratske stranke , koja se natječe u jednom od izbornih okruga u saveznoj državi Minnesota, dok je u New York Cityju, na Manhattanu, republikanski kandidat Anton Srdanovic.

Glas Amerike je u posljednjih nekoliko dana predstavio nekoliko Amerikanaca hrvatskog podrijetla koji kao kandidati sudjeluju na sutrašnjim izborima. Danas, gost nam je Anton Srdanovic, koji se natječe za mjesto u Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Država.

Anton Srdanovic kaže da njegove sugrađane na ovim izborima najviše zanimaju gospodarska pitanja. “U gradu New Yorku stopa neuposlenosti je viša nego u ostalom dijelu zemlje. Ekonomiju konačno treba pokrenuti, no pitanje je kako to učiniti? Da li uvođenjem novih, viših poreza ili njihovim smanjivanjem ili čak ukidanjem? – objašnjava ovaj mladi republikanac koji radi kao menadžer u jednoj od njujorških banaka.

On uspoređuje svoje ideje s politikom svoje izborne protivnice, članice Zastupničkog doma, demokratkinje Carolyn Maloney. "Smatram da moja protivnica nije mnogo učinila u prošle dvije godine. Ona predlaže povećanje poreza i zakonske regulacije, pogotovo kada je u pitanju biznis. Ja se tome protivim: mislim da je za naš grad i za cijelu zemlju najvažnije da privatno poduzetništvo bude što slobodnije, jer će jedino tako biti uspješno. Ako povećamo poreze, to se neće dogoditi."

Otac Antona Srdanovica došao je u Ameriku 1962. godine, iz okolice Omiša. Prvo je bio radnik a potom privatni poduzetnik. Uz njega, Anton je u ranoj mladosti naučio zanate vodoinstalatera i električara. Potom je otišao na fakultet gdje je stekao diplomu inženjera, a potom i magisterij u financijama.

Gospodin Srdanovic kaže da ga iskustvo njegova oca – koji je često morao raditi na dva ili čak tri radna mjesta – naučilo “vrijednosti teškog rada i obiteljske podrške u teškim vremenima.” On smatra da ga takva životna iskustva vrlo dobro povezuju s mnogim građanima u njegovom izbornom okrugu, posebno useljenicima. Iako su newyorške četvrti Upper East Side i Queens tradicionalna snažna uporišta Demokratske stranke, Anton Srdanovic smatra da ipak ima šansu da pobijedi na izborima za Zastupnički dom:

"U New Yorku je republikanaca manje nego demokrata. No činjenica jest da naša savezna država ima guvernera republikanca, a grad New York je prošle godine već treći put u posljednjih 12 godina izabrao republikanca za gradonačelnika. Mislim da danas nije toliko važna stranačka pripadnost kandidata, važnija je sama njegova osoba, odnosno što on ili ona može konkretno uraditi za svoje građane kad ode u Kongres, u Washington."

XS
SM
MD
LG