Linkovi

Republikanci i demokrati čine posljednje pokušaje uoči sutrašnjih izbora za Kongres  (4/11/02) - 2002-11-04


U Sjedinjenim Državama republikanci i demokrati čine posljednje pokušaje uoči sutrašnjih izbora za Kongres, koji bi mogli odlučiti o tome tko će kontrolirati američko zakonodavno tijelo. Kandidati se natječu za trideset i šest guvernerskih položaja, svih 435 mjesta u Zastupničkom domu i jednu trećinu od 100 zastupničkih mjesta u Senatu. Čak i najmanji pomaci u odnosu snaga mogli bi dovesti do promjene ravnoteže moći u Kongresu.

Međutim, iako je predsjedndik Bush tek na polovici svog mandata i njegove se ime ne nalazi na glasačkim listićima za sutrašnje izbore, on provodi kampanju za republikanske kandidate punim intenzitetom. Vodeći članovi Demokratske stranke prigovaraju da bi predsjednik više vremena trebao provoditi u Washingotnu i baviti se s ključnim političkim pitanjima koji su od interesa za cijelu zemlju.

Predsjednik se nalazi praktički u stalnom pokretu, dok njegov jumbo-jet putuje iz jednog kraja zemlje na drugi uoči izbora. "Hvala vam svima što se danas došli ovdje. Čast mi je biti ovdje i drago mi je da sam došao".

Broj mjesta za koje se glasuje u Senatu, Zastupničkom domu, kao i guvernerske položaje, ukazuju na to da se radi o vrlo velikim ulozima za predsjednika. Uz to što tek nekoliko glasova - kao što smo rekli - može poremetiti ravnotežu moći u Kongresu, izbor republikanskih guvernera u nekim državama mogao bi imati ogroman utjecan na kampanju za ponovni izbor predsjdnika Busha za dvije godine.

S preko 60 posto popularnosti koju predsjednik uživa u javnosti, njegovi savjetnici kažu da predatavlja najbolje republikansko oružje u kampanji uoči sutrošnjih izbora. Predsjednik je usredotočen na države gdje se kandidati nalaze u praktički izjednačenoj bitci i manji broj glasova bi mogao odlučiti o ishodu...Na svim tim predizbornim skupovima, predsjednik se usredotočava na pitanja koja su bitna na lokalnoj i razini saveznih država, kao što su obrazovanje, poreska pitanja i zdravstvena zaštita. Spominje i rat protiv terorizma i Iraka, no to obično čini pri karaju svojih govora u ovakvim prilikama.

Iz Demokratskae stranke poručuju kako smatraju da predsjednik previše vremena provodi u kampanjama, a premalo u Washingtonu. Predsjednik Demokratske stranke Terry McAulffie izjavio je za televizijsku mrežu NBC da je predsjednik učinio - po njegovim riječima - 'stratešku pogrešku'. "On stalno provodi kapanju. Bio je na devedeset skupova vezanih uz predizborne kampanje. Bio je na sedamdeset skupova za prikupljanje novaca za kampnaje. Prikupio je 144 milijuna dolara. Volio bih da je to vrijeme proveo pomažući sve slabijoj ekonomiji, na isti način na koji je pomagao sve slabijim republikanskim kandidatima. Trebao je odvojiti nešto svog vremena za pomoć ekonomiji".

Inače, po tradiciji, stranka aktualnog predsjednika u ovakvim izborima 'u pola mandata' gubi mjesta u Kongresu. Administracija predsjednika Busha se nada da će preokrenuti taj trend i zabilježiti dobre rezultate na sutrošnjim izborima.

XS
SM
MD
LG