Linkovi

U Kongresu se sprema status quo? (3/11/02) - 2002-11-03


Vodeći američki dnevni listovi danas se uglavnom na naslovnicama bave vodećom domaćom temom – dolazećim kongresnim izborima. ”New York Times” donosi rezultate najnovije ankete koja pokazuje da niti republikanci, niti demokrati nisu glasačima ponudili dovoljno jasnu viziju budućnosti zemlje. Anketa, koju je “Times” proveo u suradnji s televizijskom mrežom CBS, pokazuje da većina kandidata nije posebno inspirirala glasače, no da još uvijek postoje jasne podjele prema stranačkoj ideologiji.

Tako Amerikanci – pokazuje anketa - više vjeruju republikancima kada su u pitanju nacionalna sigurnost i borba protiv terorizma, dok kada se radi o socijalnim pitanjima imaju više povjerenja u demokrate. Što se tiče predsjednika Busha, on trenutno uživa podršku 64 posto ispitanika, dok ga ovoga ljeta podržavalo 74 posto Amerikanaca.

“Washington Post” u jutrošnjem izdanju piše da “se demokrati i republikanci – kako se čini – kreću prema status quou u Kongresu”. Politički analitičari smatraju da će republikanci lakše osvojiti većinu u Senatu – od kojih ih dijeli samo jedno mjesto – nego što će demokrati zadobiti kontrolu nad Zastupničkim domom, za što im treba šest mjesta.

Washingtonski dnevnik jutros također javlja da američka vojska namjerava prebaciti gotovo 214 tisuća radnih mjesta u privatni sektor. Radi se uglavnom o poslovima kao što su računovodstvo, pravno savjetovanje, servisiranje i komunikacije. Cilj ove reorganizacije bilo bi bolje koncentriranje vojske na rat protiv terorizma – piše “Washington Post”.

XS
SM
MD
LG