Linkovi

Završila hrvatsko-američka vojna vježba Združena krila - Pula 2002. (31/10/02) - 2002-10-31


Završila je vježba Združena krila - Pula 2002, što su je od 21. listopada na području Sjevernog Jadrana zajednički izvele snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i dio Mornaričkog zrakoplovnog puka američke vojske.

Cilj vježbe - zajedničko djelovanje prema standardima NATO saveza – prema izjavama hrvatske i američke strane - uspješno je ostvaren.

Tijekom vojne vježbe hrvatski i američki piloti izvršili su više borbenih letova na zrakoplovima MIG-21 BIS, F-18 Hornet, F-14 Tom Cat te helikopterima MI-8 i HH-60. Letovi su se obavljali danju u hrvatskom zračnom prostoru dok su helikopteri za traganje i spašavanje letjeli danju i noću.

Američki aparati i piloti dio su snaga sa nosača zrakoplova USS George Washington koji je stacioniran u Mediteranu.

Vježba Združena krila - Pula 2002 nastavak je bilateralne vojne suradnje između hrvatskih i američkih oružanih snaga. Po završetku vježbe brigadir Željko Jelenić, zapovjednik hrvatskih namjensko organiziranih snaga, kazao je za Glas Amerike: “Ovu vježbu ocjenjujem najvišom mogućom ocjenom jer osim što smo postigli onaj dio koji se odnosi na operativnu komponentu smatram da smo postigli puno više od toga, a tu mislim prije svega na političko značenje vježbe, a to znači na približavanje naše dvije države u njihovim odnosima.”

Analizirajući tijek vježbe brigadir Jelenić posebice izdvaja segmente vježbanja u letenju na malim i srednjim visinama, kao i presretanje, zračnu borbu te spašavanje pilota helikopterom:

“U svemu tome puno smo dobili i što se tiče organiziranja i planiranja. Vidjeli smo stvari koje bi se mogle i poboljšati, a to već planiramo ostvariti na idućim vježbama, što znači da idemo korak dalje.”

Ocjenjujući suradnju s pilotima zrakoplovnog puka američke mornarice brigadir Jelenić podsjeća: “Ne samo što smo u stručnom dijelu puno toga postigli nego i u prijateljskom druženju. Ne samo na poslu nego i van posla mi smo nastojali biti dobri domaćini koliko je to bilo u našim mogućnostima.”

“Svaka vježba ovog tipa još je jedan korak hrvatskih oružanih snaga prema dostizanju NATO-vih standarda", ističe brigadir Željko Jelenić, zapovjednik hrvatskih namjensko organiziranih snaga u vježbi Združena krila - Pula 2002.

XS
SM
MD
LG