Linkovi

WP: 'Pripreme za primordijalnu borbu' (31/10/02) - 2002-10-31


Pogledajmo o čemu pišu jutrošnja izdanja američkih dnevnih listova! … Na naslovnici Washington Posta vidimo članak naslovljen "Pripreme za 'primordijalnu borbu'". Kako saznajemo iz teksta, 'primordijalnom borbom' smatra se, prema doktrini američke vojske, borba unutar urbanih središta.

Američki vojnici, - oni isti koji su se još prije samo sedam mjeseci borili u planinama Afganistana protiv terorista al-Qaide -, ovih dana prolaze intenzivne vježbe u urbanom ratovanju, piše Post. Vojni planeri u Pentagonu, naime, u budućnosti vide bitku za Bagdad, velegrad s pet milijuna stanovnika, kao jedan od najzabrinjavajućih aspekata eventualne invazije na Irak.

Vedrija tema dočekuje nas na naslovnici najvećeg američkog dnevnog lista - USA Today. Saznajemo, naime, da, pritisnute besparicom, gradske vlasti u mnogim američkim gradovima razmatraju mogućnost da i policijska vozila pretvore, - jednako kao gradske autobuse, podzemnu željeznicu i tramvaje -, u pokretne reklamne panoe. Ukratko, policijska vozila nalikovat će uveliko trkaćim automobilima na utrkama NASCAR.

Ponuda je, - iz perspektive gradskih vlasti -, predobra da bi se mogla odbiti: u zamjenu za dozvolu stavljanja reklama na automobil, grad dobiva novo policijsko vozilo po cijeni od samo jednog dolara! Već je dvadesetak gradova potpisalo takve ugovore, a još dvjestotinjak je zainteresirano za slične aranžmane.

XS
SM
MD
LG