Linkovi

Walter Mondale (31/10/02) - 2002-10-31


Bivši američki dopredsjenik Walter Mondale potvrdio je da će se natjecati kao kandidat Demokratske stranke za mjesto u Senatu iz savezne države Minnesote, koje je upražnjeno nakon što je prošli tjedan u nesreći manjeg zrakoplova poginuo senator Paul Wellstone. Guverner Indiane, Jesse Ventura, koji nije član ni Republikanske ni Demokratske stranke, izjavio je da će možda imenovati nekog neovisnog kandidata da popuni upražnjeno mjesto dok novoizabrani senator ne bude položio prisegu. Do izbora je manje od tjedan dana, a smrt senatora Wellstonea ostavlja Senat s 49 republikanskih i isto toliko demokrastkih senatora.

Walter Mondale koji je uživao u relativno mirnoj karijeri odvjetnika u velikom gradu odjednom se zatekao bačen natrag u žarište medijske pozornosti. Sedamdeset četvergodišnji Mondale nije mogao odbiti zahtjev dvojice sinova pokojnog senatora Wellstone, koji su rekli kako je on jedini njihov izbor da se natječe za upražnjenom mjesto njihova oca. Gospodin Modale rođen je u Minnesoti 1928. godine, kao sin metodističkog svećenika i učiteljice glazbe. Nakon nekoliko godina privatne odvjetničke prakse postao je glavni tužitelj ove savezne države i bio je postavljen da popuni mjesto demokratskog senatora Huberta Humphreya koji je 1964. godine postao dopredsjednik.

U svoja dva senatska mandata, gospodin Mondale se zalagao za tradicionalne liberalne prioritete kao što su pošteni zakoni o radu, ljudska prava i pravo djece na dostatnu prehranu. Bio je izabran za dopredsjednika Jimmyju Carteru 1976, a njegov jedini pokušaj da postane predsjednik nije uspio 1984. godine kad je Ronald Reagan osvojio još jedan mandat uvjerljivom većinom. Povukao se iz državne službe 1997. godine, nakon što je proveo četiri godine na mjestu američkog veleposlanika u Japanu.

XS
SM
MD
LG