Linkovi

Ne može hrvatska Vlada donositi odluku o tome hoće li surađivati ili ne - razgovor s tužiteljicom Carlom del Ponte (31/10/02) - 2002-10-31


S glavnom tužiteljicom haaškog Tribunala Carlom del Ponte jučer je u New Yorku razgovarao novinar Srpske redakcije Glasa Amerike Nenad Zafirović. Donosimo dio interviewa koji se odnosi na 'slučajeve' Bobetko i Gotovina.

Carla del Ponte: Bila sam uistinu razočarana hrvatskim stavom, jer sa sadašnjom hrvatskom Vladom imamo dobru suradnju. I neuhićenje Gotovine i Bobetka mene je iznenadilo. Ta neuhićenja očigledno su imala političke implikacije, no ja neću prihvatiti da hrvatska Vlada odlučuje o tome hoće li izvršiti uhićenja u skladu s uhidbenim nalozima ili neće. Inzistirat ću na tome, jer ne može hrvatska Vlada donositi odluku o tome hoće li surađivati ili ne. Ja znam da je Gotovina također u Hrvatskoj, nije u inozemstvu. Ja inzistiram na njegovu uhićenju i transferu u den Haag. 'Slučaj Bobetko' je malo drugačiji, jer sad čekamo na odluku Prizivnog vijeća. Hrvatska će vlada vjerojatno tražiti primjenu Članka 59, što znači da ćemo morati razmotriti zdravstveno stanje generala Bobetka. To je procedura kojom će stvari teći čim nas hrvatska Vlada informira da je spremna uhititi i izvršiti njegov transfer u Den Haag. Jer samo u tom slučaju možemo primjeniti Članak 59.

Na pitanje bi li uhićenje generala Bobetka promijenilo predodžbu o povijesnim činjenicama vezanim uz domovinski rat, glavna tužiteljica je rekla da to jednostavno nije slučaj, uz napomenu da - po njenim riječima - "Ovdje nije u pitanju povijesni kontekst, već pojedinačna odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti".

XS
SM
MD
LG