Linkovi

Američki pravni stručnjaci o slučaju washingtonskog snajperista (30/10/02) - 2002-10-30


Aktivnosti vezane uz slučaj washingtonskog snajperista sada se prebacuju s mjesta zločina u sudnicu. U američkom pravosuđu, sudski postupci mogu biti složeni i dugotrajni i u najjednostavnijim slučajevima, a slučaj poput ovoga mogao bi zbuniti i iskusnog analitičara. O pravnim aspektima ovog slučaja razgovarali smo sa Samom Kaminom, profesorom kaznenog prava na sveučilištu Denver.

Profesor Kamin podsjeća da optuženici čak i u ovako “velikim” slučajevima imaju ista prava pred zakonom kao i branjenici u manjim slučajevima.

"Vlada treba dokazati optužbe, čak i kada se radi o strašnim zločinima i kada je očigledno da su optuženici krivi. Krivnja se dokazuje putem dokaznog materijala, prihvatljivog pred sudom. To se radi da bi se zaštitili ostali građani. Tek kada vlada doista dokaže krivnju po navodima optužnice, može se izreći najteža kazna," rekao je.

U ovom slučaju – kaže profesor Kamin – dokazivanje krivnje temeljit će se ne na iskazima očevidaca, već na fizičkim dokazima. Stoga tužitelji moraju biti vrlo oprezni i odraditi svoj dio posla vrlo temeljito – bilo da se radi o rukovanju dokaznim materijalom ili pribavljanju iskaza svjedoka. Ukoliko pogriješe, dat će priliku obrani da traži odbacivanje dokaznog materijala ili novo suđenje – objašnjava profesor Kamin.

"Da bi optuženici bili proglašeni krivima za ubojstvo s predumišljajem, tužitelji moraju dokazati da su namjeravali ubiti i da su postupali s predumišljajem. Na temelju podataka kojima sada raspolažemo, čini se da je bilo upravo tako – optuženici su pucali iz svojeg automobila, kojeg su, baš kao i pušku, modificirali za takve napade," kaže on.

Tužitelji su u ovom slučaju pod posebnim pritiskom – ističe profesor Kamin. Izgleda kao da u rukama već imaju sve dokaze koji im trebaju za smrtnu kaznu, uključujući i pušku, čiji su meci pronađeni u žrtvama. Cijela Amerika smatra da su Mohamad i Malvo počinitelji snajperskih napada, pa će tužitelji morati vrlo oprezno pristupiti svom poslu u ovom slučaju – kaže naš sugovornik. A što se može očekivati kada se radi o mjestu suđenja?

"Mislim da će odvjetnici optuženika zatražiti da se suđenje premjesti na neko neutralnije mjesto. Ovaj je slučaj bio u svim američkim medijima, no ipak je najviše pogodio ljude u području Washingtona. Ljudi nisu dali djeci da idu u školu, benzinske crpke štitile su svoje mušterije posebnim zaklonima i slično…Odvjetnici optuženika će zato, vjerujem, tvrditi da njihovi klijenti ne bi na nekom lokalnom sudu dobili pravedno suđenje," kaže naš sugovornik.

U međuvremenu, Mohammad i Malvo su izvedeni pred savezni sud i dobili su odvjetnike, koji će moći biti prisutni kada ih vlasti budu saslušavale.

XS
SM
MD
LG