Linkovi

Del Ponte: Hrvatska dva puta iznevjerila povjerenje Tribunala (30/10/02) - 2002-10-30


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sinoć je gotovo tri sata iza zatvorenih vrata raspravljalo o radu haaškog Tribunala i suradnji zemalja bivše Jugoslavije s den Haagom. Tom su prilikom, kako se doznaje, Hrvatska ponovno upozorena da je njeno ponašanje u slučajevima generala Janka Bobetka i Ante Gotovine - neprihvatljivo.

Na sjednici Vijeća sigurnosti sudjelovali su i predsjednik haaškog tribunala Claude Jorda i glavna tužiteljica Carla del Ponte, te veleposlanici Hrvatske, Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. Obraćajući se Vijeću, predsjednik haaškog Suda Claude Jorda ponovno je istaknuo da sve zemlje bivše Jugoslavije moraju što prije uhititi sve optuženike koji se nalaze na njihovom teritoriju, kako bi se Sud mogao koncentrirati na postupke protiv glavnih političkih, vojnih i civilnih čelnika. Govoreći o suradnji sa Sudom, gospodin Jorda je ocijenio da je stav Hrvatske prilično ambivalentan. Iako je – kako je rekao – Zagreb nešto spremniji na ustupanje dokaznog materijala i otvaranje svojih arhiva nego prije, unatoč opetovanim zahtjevima, još nije uhitio generale Antu Gotovinu i Janka Bobetka. Ukoliko se takva situacija nastavi – upozorio je – neće oklijevati prijaviti Hrvatsku Vijeću sigurnosti.

Niz primjedbi o suradnji Zagreba s Tribunalom iznijela je i glavna tužiteljica Carla del Ponte, koja je izrazila razočaranje hrvatskim postupcima u slučajevima Bobetko i Gotovina. Prema njenim riječima, Hrvatska je dva puta iznevjerila povjerenje Tribunala. Glavna je tužiteljica dodala da je u oba slučaja ranije dostavila optužnice hrvatskim vlastima kako bi se mogle pripremiti i izvesti uhićenja. Umjesto toga – rekla je – Hrvatska je dozvolila generalu Gotovini da izbjegne uhićenje i pronađe utočište na nekom skrovitom mjestu u Hrvatskoj, dok se u slučaju generala Bobetka pravda njegovim zdravstvenim stanjem. Takvo je ponašanje Hrvatske neprihvatljivo – upozorila je glavna tužiteljica.

Hrvatski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović prokomentirao je za Glas Amerike raspravu u Vijeću sigurnosti: "Točno je da je tužiteljica upotrijebila takve kvalifikacije, međutim, ono što je bitno istaknuti jest da je predsjednik Suda Jorda u svojem završnom obraćanju izjavio da je ohrabren time što je hrvatska Vlada jasno naznačila da će poštovati odluku Žalbenog vijeća."

Veleposlanik Šimonović dodao je da će Hrvatska pričekati odluku Žalbenog vijeća na žalbu glede optužnice protiv generala Bobetka i da će Zagreb sigurno postupiti po odluci Suda. Što se tiče suradnje drugih zemalja bivše Jugoslavije s den Haagom, predsjednik haaškog Suda je podsjetio da je Beograd već prijavio Vijeću sigurnosti zbog nesuradnje. Kako je rekao, Ratko Mladić, za kojega se vjeruje da se nalazi u Jugoslaviji, optužen je još prije sedam godina, a drugi haaški optuženik, Milan Milutinović još je uvijek predsjednik Srbije. Govoreći o Bosni i Hercegovini, gospodin Jorda je istaknuo da Republika Srpska nije uhitila niti jednog visokog optuženika, uključujući Radovana Karadžića, protiv kojega je optužnica podignuta još 1995.

XS
SM
MD
LG