Linkovi

Koliko koštaju službeni putevi američkog predsjednika? (30/10/02) - 2002-10-30


Ako često putujete po službenoj dužnosti, sigurno znate da takva putovanja nipošto nisu jeftina. No, što mislite – koliko koštaju službeni putevi američkog predsjednika? Odgovor smo pronašli u Washington Postu.

Američki predsjednici svakako ne putuju putničkom klasom. Njihova putovanja su organizirana do pojedinosti, dobro zaštićena i – nikako jeftina. Gotovo je nemoguće doznati koliko predsjednička putovanja koštaju, jer se troškovi osiguranja predsjednika na službenom putu nikada ne objavljuju. Ipak, neki se troškovi mogu prilično točno procijeniti – kažu američki dužnosnici. Kada je predsjednik na službenom putu, jedan od najvećih troškova svakako je – avionski prijevoz. Sat leta predsjedničkog zrakoplova Air Force One košta 34.400 dolara. Sat leta transportnih zrakoplova, koji se također koriste kada predsjednik putuje, košta između pet i sedam tisuća dolara. Uz to, tu su i helikopteri koji prebacuju predsjednika od Bijele kuće do neke od zračnih baza iz kojih uzlijeće. Za helikoptere po satu treba izdvojiti između 3,5 i 5,5 tisuća dolara.

Osim troškova samog letenja, tu su i mnogi drugi troškovi – smještaj, hrana, rent-a-car za predsjednikovu pratnju i još štošta drugo, za što se ukupno izdvaja između 29 i 56 tisuća dolara po putovanju. Tako dolazimo i do niza izdataka koje je najteže procijeniti – to su troškovi Tajne službe, telekomunikacija, te vojne i zdravstvene pratnje. Svi su ti troškovi povjerljive prirode i o njima javnost može samo nagađati. Doduše, iskusni dužnosnici kažu da na njih odlazi oko četiri puta više nego na troškove putovanja za osoblje Bijele kuće.

Odakle takav interes za troškove predsjednikovih službenih putovanja? Tijekom administracije predsjednika Clintona, republikanci su reagirali prilično ogorčeno kada se pokazalo da je predsjednik potrošio gotovo 43 milijuna dolara na put u Afriku. Sada demokrati pokreću pitanje – koliko predsjednik Bush troši na svoja putovanja na razne republikanske političke skupove diljem zemlje. Demokrati, naime, zamjeraju predsjedniku da troši novac poreznih obveznika na svoje stranačke aktivnosti.

Bijela kuća, naravno, odgovara da “je već odavno uvriježeno da predsjednici putuju izvan Washingtona i da predsjednik Bush želi izravno komunicirati s američkim narodom.” Dakle, koliko je na te izravne kontakte potrošio? Prema formuli koju smo upravo opisali, za njegovih 59 ovogodišnjih službenih putovanja po zemlji utrošeno je gotovo 16 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG