Linkovi

'SAD i Francuska blizu dogovora o kompromisnoj rezoluciji o Iraku' (30/10/02) - 2002-10-30


Iz jutrošnjeg pregleda američkog tiska izdvajamo nekoliko članaka koji se bave Irakom iz perspektive buduće rezolucije Vijeća sigurnosti o razoružanju te zemlje. New York Times na naslovnici piše: 'SAD i Francuska blizu dogovora o kompromisnoj rezoluciji o Iraku'. Kako piše, taj bi kompromis obvezivao administraciju predsjednika Busha da se konzultira s Vijećem sigurnosti prije poduzimanja vojne akcije protiv Saddama Husseina, ali ostavlja Sjedinjenim Državama i slobodu da djeluju same.

Navodeći američke dužnosnike i strane diplomate, Times piše da bi, prema predloženom kompromisu, Sjedinjene Države sudjelovale u raspravi u Vijeću sigurnosti ukoliko se Irak ne bi povinovao očekivanim novim zahtjevima svjetske organizacije za uništenjem njegovog arsenala kemijskih i bioloških oružja. Jedan je francuski dužnosnik optimistički izjavio: 'Mnogo smo bliže sporazumu nego što smo bili prije tjedan dana' - piše New York Times.

Bostosnki Christian Science Monitor piše da će glasanje u Vijeću sigurnosti o američkom prijedlogu rezolucije o Iraku imati isto toliko veze sa Sjedinjenim Državama koliko i sa Saddamom Husseinom. Naime, piše Monitor, svijet je podjednako zabrinut mogućnošću neobuzdane moći Sjedinjenih Država kao i prijetnjom koju predstavlja irački čelnik. Glasanje će, dakle, piše Christian Science Monitor, odraziti globalni interes za obuzdavanjem američke moći. Upravo iz tog razloga toliko mnogo zemalja podržava Francusku i njezin pristup rješavanju bagdadskog pitanja, ističe ugledni bostonski dnevnik.

XS
SM
MD
LG