Linkovi

Gutman: Optužnica protiv Bobetka je slaba, u sudnici bi doživjela kolaps (31/10/02) - 2002-10-30


Slučaj generala Janka Bobetka za Glas Amerike prokomentirao je Roy Gutman, novinar tjednika Newsweek, koji je početkom devedesetih bio prvi zapadni novinar koji je svijet upoznao sa zločinima počinjenim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Roy Gutman tvrdi da je optužnica protiv Janka Bobetka, kao i optužnica protiv generala Ante Gotovine, s pravnog stajališta prilično slaba. Odbijajući izručiti optuženika, službeni Zagreb spriječava prilično izvjestan kolaps optužnice na za to predviđenom mjestu, u sudnici haaškog Tribunala – kaže naš sugovornik:

Roy Gutman smatra da se u Tribunal, na temelju dosadašnjeg iskustva, može imati povjerenja: “Radi se o prilično solidnoj instituciji – suđenja su transparentna i konačne su odluke, u pravilu, pravedne.” Za optužnicu protiv generala Ante Gotovine, Roy Gutman je u niz navrata izjavio da je ona "s pravnog stajališta vrlo slaba", te da se čini kako su motivi tužitelja politički, inspirirani željom da se uspostavi nacionalna ravnoteža među optuženicima.

U vezi utemeljenosti optužnice protiv Janka Bobetka, koji je u vrijeme operacije u Medačkom džepu bio zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, Roy Gutman kaže: "Čudi me što Tribunal nije optužio nekoga tko je izravnije odgovoran za te zločine. Po mom shvaćanju međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, cilj istrage je osoba koja je najizravnije odgovorna za zločine. S druge strane, koliko je meni poznato, u Hrvatskoj nisu istraženi niti kažnjeni počinitelji zločina u Medačkom džepu. Svaka vojska koja drži do sebe treba svojim pripadnicima nametnuti neku disciplinu, a toga u ovom slučaju nije bilo. U tom se trenutku nameće i pitanje Bobetkove zapovjedne odgovornosti."

Roy Gutman smatra da se ovdje radi i o načelnom pitanju: vojni zapovjednici, kada saznaju da su se na bojištu dogodili ratni zločini trebaju ih javno osuditi, potom istražiti te kazniti počinitelje.

U Hrvatskoj tvrde da optužnica protiv generala Bobetka sadrži neprihvatljive političke elemente, odnosno da ona – kako se često navodi - “kriminalizira Domovinski rat.”

Roy Gutman smatra da je razumljivo što Hrvatska želi da se u optužnici navede širi kontekst rata u Hrvatskoj - tko je bila napadnuta strana, a tko napadač; tko je međunarodno priznata država, a tko od legitimne vlasti odmetnut entitet?

Međutim, kaže ovaj američki novinar, od haaškog Tribunala ne treba očekivati da će u svakoj pojedinoj optužnici navoditi svima poznate povijesne činjenice: "Haaški Tribunal ne dovodi u pitanje pravo Hrvatske da postoji kao država. Tribunal ne dovodi u pitanje njezino pravo da povrati okupirana područja. Kada istražuje i kažnjava posve određene zločine, Tribunal nastoji povratiti povjerenje u odredbe međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Bilo što, što pridonosi tom cilju u interesu je svih država, uključujući i Hrvatsku."

XS
SM
MD
LG