Linkovi

Američka administracija neće kritizirati Rusiju zbog pogibije talaca (29/10/02) - 2002-10-29


Administracija predsjednika Busha je priopćila da odgovornost za poginule u moskovskom kazalištu u potpunosti leži na čečenskim pobunjenicima, iako su postavljena i neka pitanja o tome kako su ruske vlasti postupale glede cijele situacije s taocima. Među poginulima od plina za paraliziranje koji su koristile ruske postrojbe nalazi se i jedan američki državljanin.

Dužnosnici Državnog tajništva su priopćili kako Sjedinjene Države nisu bile unaprijed obaviještene da će se u komandoskom napadu koristiti plin, te da Washington u ovom trenutku traži podrobnije informacije. No glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher je izjavio kako američka administracije ne namjerava kritizirati postupke ruskih vlasti, uzevši u obzir tešku situaciju u koju su ih doveli Čečeni. "Smatramo da je užasno što su toliki ljudi izgubili život. No željeli bismo vas podsjetiti da je sve započelo kao rezultat terorističke akcije. I da se sad iznenada počnu okrivljavati Rusi, uzevši u obzir dileme s kojima su bili sučeljeni, i teške odluke koje su morali donijeti, ja svakako ne mislim da je to moguće bez dodatnih informacije".

Gospodin Boucher je napomenuo da se jedan američki državljanin i jedna osoba koja ima stalni boravak u Sjeidnjenim Državama, koji su bili među taocima nalaze na liječenju u Moskvi, a da se pokušavaju locirati posmrtni ostaci treće osobe za koju se vjeruje da je američki državljanin, a koja je umrla od trovanja plinom. Pozitivna identifikacija još nije potvrđena.

U međuvremenu je predsjednik Vladimir Putin naredio vojsci da potraži nove načine u borbi protiv terorizma, a nakon što je 117 taoca poginulo u subotu u čečenskoj opsadi jednog moskovskog kazališta. Gospodin Putin se ispričao za poginule, no napomenuo je kako Rusija neće nikad ustuknuti pred terorističkom ucjenom. Danas ruski Parlament počinje raspravu o novom nacionalnom sustavu sigurnosti.

U međuvremenu je jedan od čelnika čečenskih pobunjenika - Aslan Maškadov - priopćio kako su nova krvoprolića neizbježna, ukoliko Moskva ne započne mirovne razgovore. U akciji u kojoj je spašeno preko šesto talaca policijske snage su napale zgradu kazališta i ubile pedeset čečenskih pobunjenika. Najmanje dvoje osumnjičenih koji su sudjelovali u zauzimanju kazališta je uhićeno.

XS
SM
MD
LG