Linkovi

Šimonović: Hrvatska će postupiti prema odluci Žalbenog vijeća (29/10/02) - 2002-10-29


Predsjednik haaškog tribunala Claude Jorda i glavna tužiteljica Carla del Ponte danas će Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnijeti glavni godišnji izvještaj o radu haaškog Suda. U raspravi o izvještaju sudjelovat će i hrvatski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović, kojega smo tim povodom zamolili za kraći razgovor.

Pred današnji izvještaj Vijeću sigurnosti, Opća skupština Ujedinjenih naroda jučer je podržala izvještaj suca Clauda Jorde o jednogodišnjem radu haaškog Tribunala. Izvještaj gospodina Jorde bio je – rekao nam je veleposlanik Šimonović – uglavnom tehničke prirode, te se u njemu nije govorilo o suradnji pojedinih država s den Haagom. Ipak, rasprava o izvještaju gospodina Jorde bila je ujedno prilika da i Hrvatska iznese svoje stavove o radu haaškog suda. Hrvatska je tom prilikom uputila tri osnovne poruke.

"Prvo je da Hrvatska s Tribunalom intenzivno surađuje. Drugo je da je zbog nezadovoljstva određenim elementima u optužnici protiv generala Bobetka Hrvatska uložila određena pravna sredstva i da će postupiti prema odluci Žalbenog vijeća i treće – da se RH zalaže da se kroz postupke koji se vode na tribunalu vjerno odrazi slika događanja tijekom Domovinskog rata i sveukupne krize na području bivše Jugoslavije. Ono što je pri tom važno jest da ta slika doista bude vjerna, da ne bude nekih pokušaja uravnoteživanja krivnje i da se ta tzv. zapovjedna odgovornost iskoristi da se prozovu doista oni na najvišim razinama koji su sudjelovali u planiranju ili naređivali ratne zločine, zločine protiv humanosti ili bili umiješani u genocid, odnosno, da se ta zapovjedna odgovornost ne pretvori u jednu objektivnu odgovornost koja se onda arbitrarno može priljepiti svim zapovjednim strukturama u svakom ratu," kazao je.

Istu će poruku – rekao nam je gospodin Šimonović – Hrvatska danas uputiti i u Vijeću sigurnosti, uz podrobnije elaboriranje hrvatskih zamjerke na optužnicu protiv generala Bobetko.

"Mislim da je ovo pitanje u kojem Hrvatska ima dosta jasne stavove. Ova je rasprava dobra prilika da te stavove izložimo pred članicama Vijeća. Ne očekujem naročitu reakciju Vijeća. Ono što je glavno postići na Vijeću je da se potpuno jasno postavi da je rasprava koja se vodi između Republike Hrvatske i tribunala pravnog karaktera i da će u tim okvirima ostati i ubuduće," rekao je naš sugovornik.

Formalno godišnje izvješće suda pokriva razdoblje do srpnja ove godine, pa se očekuje da će današnji nastupi predsjednika suda Jorde i glavne tužiteljice del Ponte biti vrlo zanimljivi, jer se u međuvremenu mnogo toga promijenilo – rekao je hrvatski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović.

XS
SM
MD
LG