Linkovi

Američki Hrvati vode kampanju protiv mogućeg ulaska Helen Delich Bentley u Kongres (28/10/02) - 2002-10-28


Na predstojećim kongresnim izborima, koji se održavaju 5. studenoga, Amerikanci će birati svih 435 članova Zastupničkog doma Kongresa. Američke Hrvate u širem području Washingtona najviše zanima izborna utrka u saveznoj državi Maryland u kojoj snage odmjeravaju demokrat Dutch Ruppersberger i republikanka Helen Delich Bentley, zastupnica u Kongresu od 1989. do 1994. godine i bivša predsjednica SerbNeta, krovne organizacije Amerikanca srpskog podrijetla.

Uznemirenost ovdašnjih Hrvata mogućnošću ponovnog ulaska gospođe Delich-Bentley u Kongres ide dotle da organiziraju prosvjedne aktivnosti. O tome smo razgovarali s bivšim predsjednikom Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, Steveom Rukavinom.

“Kao kongresna zastupnica iz Marylanda Helen Delich Bentley bila je prvi glas i pristaša Velike Srbije na Capitol Hillu”, tvrdi Steve Rukavina. “Početkom 90-tih bila je predsjednica SerbNeta, krovne udruge koja je okupljala 30-tak organizacija američkih Srba, a taj je posao vodila iz svog kongresnog ureda, na račun američkih poreznih obveznika” – kaže on. Kako bi s time upoznali birače u Marylandu, nekoliko aktivista za ljudska prava osnovalo je početkom listopada neprofitnu i nestranačku organizaciju, Odbor za iznošenje istine, pojašnjava Steve Rukavina.

"Bili smo razočarani što se o ovom pitanju od nevjerojatne moralne magnitude nije raspravljalo tijekom kampanje. Stoga smo se okupili, aktivisti za ljudska prava, Židovi te Amerikanci hrvatskog i albanskog podrijetla, kako bismo zajedno skrenuli pozornost na djelatnosti gopođe Bentley i njezinu potporu ratnom stroju Slobodana Miloševića početkom 90-tih."

Aktivisti će se večeras okupiti ispred dvorane sveučilišta Towson State gdje će nositi transparente, izvikivati slogane i dijeliti letke protiv mogućeg ulaska Helen Bentley Delich u američki Kongres. Slična akcija priprema se i za 3. studenoga u Baltimoreu gdje će se prikupljati sredstva za tu republikansku kandidatkinju. Na tom skupu sudjelovat će i bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani. Gospodin Rukavina ističe da se radi o veoma neizvjesnoj izbornoj utrci te izražava nadu da će gospođa Delich-Bentley izgubiti.

"Ovi izbori su veoma neizvjesni. U anketi provedenoj prije tri tjedna Helen Delich Bentley je imala prednost od dva boda. U prošlotjednom istraživanju zaostajala je tri boda, ali je razlika toliko mala da se nitko ne usuđuje prognozirati ishod izbora."

Gospodin Rukavina vjeruje da angažman Odbora za iznošenje istine može biti presudan za ishod tog izbornog nadmetanja. Tijekom prosvjeda aktivisti će razgovarati i s novinarima kako bi tim putem upoznali birače o podrši Helen Delich Bentley za bivšeg jugoslavenskog čelnika Slobodana Miloševića. “Naša je obaveza da izvjestimo birače o njenim stavovima i neetičkim aktivnostima”, kaže Steve Rukavina.

XS
SM
MD
LG