Linkovi

Suđenje Naletiliću i Martinoviću ušlo u završnicu (28/10/02) - 2002-10-28


Proces Mladenu Naletiliću – Tuti i Vinku Martinoviću – Šteli ušao je u finale. Od danas pa iduća dva do tri dana trajat će završna riječ optužbe i obrane zapovjedniku tzv. "kažnjeničke bojne" i vođi jednog odreda, optuženima za sudjelovanje u raširenoj kampanji entičkog čišćenjana na širem području Mostara, te ratne zločine i sve vrste nasilja koji, zajedno, potpadaju pod teške povrede međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Suđenje Naletiliću i Martinoviću počelo je u rujnu prošle godine. Obrana je, prema riječima tužitelja Kennetha Scotta, u potpunosti dokazala navode optužnice. Tužitelj se u ponedjeljak inače posvetio vodećoj Tutinoj ulozi.

Oni su imali moć nad životom i smrti, nad slobodom i zarobljavanjem, Tuta je bio odabran kako bi u Hercegovoni proveo etničko čišćenje, plan kakvoga su u srednjoj Bosni realizirali Kordić i Blaškić. Naletilić je sanjao o hrvatskoj Herceg – Bosni bez Muslimana, bio je vođa, vojnici su mu se divili stoga je nesretna okolnost u svemu ovome da je predstavljao primjer za neljudsko ponašanje prema Muslimanima, kazao je Scott.

Tužitelj je u završnu riječ unio citate zaštitćenog svjedoka optužbe, visokog španjolskog časnika kome je Naletilić priznao da mu je cilj borba za zemlju bez Muslimana u kojoj će vladati Hrvati a Mostar je trebao postati glavnim gradom buduće države. Optuženi su opetovano isticali da su se borili za opstojnost Hrvata u Hercegovini – što nije nikako išlo sa sadržajem optužnice po kome se opstojnost čuvala pljačkom imovine i nasiljem nad civilima.

Naletilićeva je obrana tokom procesa dokazivala da optuženi nije imao nikakve stvarne vojne moći, što je tužitelj odbacio pozvajući se na iskaze brojnih svjedoka. 17 zapovjednika i dužnosnika su, primjerice, opisali Naletilića kao "ključnog igrača", svjedoci su isticali i njegovo političko vodstvo i snažne veze s režimom u Zagrebu, pogotovo tadašnjim ministrom obrane Gojkom Suškom.

XS
SM
MD
LG