Linkovi

Plin korišten u talačkoj krizi i dalje nepoznanica (28/10/02) - 2002-10-28


Dok Rusija obilježava dan žalosti za 117 poginulih talaca, dužnosnici još uvijek odbijaju objaviti kakav su plin koristile specijalne postrojbe pri upadu u moskovsko kazalište, ali niječu da se radilo o sarinu ili bilo kojem drugom otrovnom plinu. Kako javljaju agencija Reuters i CNN, niti moskovski liječnici nisu znali koji antidot trebaju koristiti kako bi spriječili smrt talaca. Američki dužnosnici smatraju da se radilo o nekom opijatu, spoju srodnom morfiju.

Od 117 umrlih talaca, samo dvoje je poginulo od metaka čečenskih pobunjenika, a svi ostali od trovanja misterioznim plinom. Američko veleposlanstvo u Moskvi zatražilo je od Rusije pojedinosti o korištenom plinu kako bi jedan od američkih državljana, koji je još u bolnici, mogao biti adekvatno liječen.

U međuvremenu, više od dvije stotine ljudi otpušteno je iz bolnica, ali se 405 osoba još nalazi na liječenju od posljedica trovanja plinom. Gradski dužnosnici Moskve kažu da će obitelji umrlih dobiti oko 3 tisuće 100 dolara odštete, dok će preživjeli taoci primiti polovicu te svote.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da "Rusija neće ulaziti u sporazume s teroristima niti će popuštati pred ucjenama." Međunarodni terorizam postaje sve osioniji i okrutniji, rekao je ruski predsjednik, upozorivši da će Rusija upotrijebiti "adekvatne mjere" u borbi protiv terorista. On je naredio ruskoj vojsci da promijeni svoju strategiju uporabe vojske protiv globalnog terorizma. Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je iza krize s taocima u Moskvi bila teroristička mreža al-Qaida, ali ta tvrdnja nije bila potkrijepljena dokazima.

XS
SM
MD
LG