Linkovi

NYT: 'Malvo izvršio bar jedan napad' (28/10/02) - 2002-10-28


Christian Science Monitor piše o mogućim motivima snajperista koji su tijekom ovog mjeseca na području Washingtona ubili 10 i ranili 3 osobe.

Da li su u pitanju poremećene ličnosti, neka čisto filozofska srdžba ili je možda riječ međunarodnoj uroti? Jesu li osumnjičenici simpatizeri al-Qaide ili su pak bliži domaćim anti-američkim militantnim grupama? Christan Science Monitor nadalje analizira njihove životopise, porodičnu situaciju i vjerska uvjerenja te navodi mišljenja kriminologa i psihologa koji ukazuju na to da oni koji promjene religiju, poput osumnjičenika Muhameda, često zapadaju u ekstremizam u cilju dokazivanja postojanosti svojih novih uvjerenja, kao i na pojavu da se ljudi s psihičkim poremećajima jako vežu za određene vjerske ili političke ideje.

Današnji New York Times navodi da istražitelji u saveznoj državi Virginiji tvrde da je sedamnaestogodišnji osunjičenik u snajperskim napadima koji su terorizirali washingtonska predgrađa bio taj koji je povukao obarač u barem jednom ubojstvu - onom koje se dogodilo u Falls Churchu u Virginiji. Tu tvrdnju istražitelji koriste kao argument za održavanje prvog suđenja u Virginiji, jer bi u svjetlu ovog navoda oba osumnjičenika mogla dobiti smrtnu kaznu. Sudovi u saveznoj državi Maryland, u kojoj se dogodila većina napada, rijetko izriču smrtnu presudu, a i 17-godišnji Lee Malvo tamo ne bi mogao bi osuđen na smrt jer je maloljetnik – navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG