Linkovi

"Komplikacije: bilješke jednog liječnika o nesavršenoj znanosti" (27/10/02) - 2002-10-27


U Sjedinjenim Državama, medicina nije samo prestižna profesija, nego i profesija od koje se mnogo očekuje. Pacijenti od svojih liječnika očekuju da uvijek budu u pravu, da sve znaju i da ne griješe. Ustvari, medicina je prepuna grešaka i nesigurnosti - tvrdi dr. Atul Gawande.

On je autor knjige naslovljene "Komplikacije: bilješke jednog liječnika o nesavršenoj znanosti", koja je trenutno u najužem krugu finalista za jednu od najuglednijih nagrada za knjige u Sjedinjenim Državama, National Book Award.

Atul Gawande je završio pisanje knjige "Komplikacije" u vrijeme dok je bio na specijalizaciji iz kirurgije. Kaže da je napisao knjigu kako bi se detaljnije pozabavio pitanjima izazova i ograničenja moderne medicine, pitanjima na koje njegovi udžbenici nisu davali odgovore. On vjeruje da ista pitanja muče i pacijente u Sjedinjenim Državama, posebice s obzirom da sami sve više moraju preuzeti odgovornost za vlastito liječenje. A, kao kirurg, dr. Gawande ima i posebnu perspektivu o odgovorima.

"Kirurzi se svakoga dana nose s nesigurnošću, nedostatnim informacijama, znanošću koja nema uvijek odgovore. Najbolji kirurzi koje znam su oni koji, kako izgleda, razumiju da njihove sposobnosti nisu savršene, ali svejedno vjeruju da mogu proslijediti sa zahvatom, da su koristi od njihovog operiranja veće od rizika, čak i ako ponekad dođe do strašnih posljedica."

U skladu s time, dr. Gawande u svojoj knjizi piše da kirurg postaje dobar kirurg ne zbog svog talenta ili "dobrih ruku" - on to postaje zbog toga što stalno radi i stalno uči nove stvari. I njegov je otac kirurg, koji mu je kazao da tri četvrtine zahvata koje izvodi nikada nije naučio za vrijeme svoje specijalizacije, nego upravo posljednjih godina, prateći nove tehnologije u medicini i nova saznanja. Nova saznanja, međutim, kako piše Atul Gawande, ne objašnjavaju vječne medicinske tajne - bolove ili bolesti koje naizgled uopće nemaju uzroka.

"Znate, očekivanja pacijenata su da je medicina, u današnje vrijeme, već riješila većinu problema. Ali, ustvari, postoji još toliko toga što ne razumijemo. Obična prehlada još je uvijek zagonetka. Bol u leđima! Kod nekih, rengenske snimke pokazuju da nešto nije u redu s kičmom, pa se to operativno pokuša riješiti. Kod većine, međutim, uopće se ne vidi da bi bilo što bilo loše s kičmom; odakle, stoga bol? Iz mozga - to znamo, ali ne znamo zašto."

Dr. Atul Gawande u svojoj knjizi "Komplikacije" podsjeća da čak i kada se ukloni što više je moguće grešaka i dilema, čak i kada znanost uspijeva odgovoriti na gotovo sva pitanja, liječnik se sa svakim pacijentom na koncu nađe u situaciji da se oslanja na vlastitu intuiciju, da ga vodi "nos". Medicina je još uvijek, kaže dr. Gawande, manje savršena, manje tehnološka, a više ljudska nego što očekujemo.

XS
SM
MD
LG