Linkovi

Film tjedna: Frida (27/10/02) - 2002-10-27


Frida Kahlo umrla je 1954. godine u 47. godini života. Medjutim, njen kratak život bio je ispunjen bolom i strašću. U djetinjstvu je prebolila polio, kao teenagerka preživjela je tešku prometnu nesreću. U ljubavnom životu prošla je kroz izuzetno burnu vezu s umjetnikom i političkim radikalom Diegom Riverom.

Naslovnu ulogu igra Salma Hayek. Ova glumica, rodjena u Meksiku, takodjer je i producentica filma “Frida”. Kaže da je provela gotovo deset godina tragajući za najboljim načinom portretiranja ove umjetnice.

"Imala sam prilike dva puta raditi ovaj film. Medjutim, nisam bila uvjerena da je ono što smo imali bilo najbolje. Mislim da svi elementi nisu bili na svom mjestu. Dakle, nije se radilo samo o tome da se snimi film, trebalo je snimiti dobar film. Ispričati dobru priču o nekome tko je bio živ, reći nešto s čime se svi mogu identificirati."

U filmu “Frida”, kaže Salma Hayek, to je priča o ljubavi izmedju Fride Kahlo i Diega Rivere.

Alfredo Molina igra ulogu Diega Rivere. Redateljica filma Julie Taymor, koja je izradila, da potsjetimo, prekrasnu scenu nagradjenog mjuzikla “LION KING”.

"Frida Kahlo je oslikala svoj vlastiti život. Mogli ste vidjeti momente kada su te slike dolazile u njenoj imaginaciji. Pomislila sam da bi se te radove moglo staviti zajedno, u jednu vrstu sofisticiranog, naivnog stila Fride. Koristeći animaciju, ručno oslikanu animaciju i lutke, gledatelj može, ugledavši konačnu sliku, shvatiti zašto je naslikala haljinu iz Tehuane usred New Yorka."

Salma Hayek željela je prikazati svoj rodni Meksiko u svijetlu u kakvom ga gledatelji prije nisu imali priliku vidjeti. Zemlju kja je u Fridino vrijeme bila nukleus nekolikol blistavih umova, koji su bili izbačeni iz svojih zemalja jer su tamo predstavljali prijetnju.

U tom krugu javljaju revolucionar Leon Trotsky, kojeg igra Geoffrey Rush, potom slikar David Siqueros, igra ga Antonio Banderas, pa fotografkinja Tina Modotti, koju igra Asley Judd, te Neslon Rockefeller, kojeg igra Edward Nortno, ujedno i koscenarist filma “Frida”. Film je snimljen u Meksiku.

XS
SM
MD
LG