Linkovi

Hrvatska kuća predstavila gitarista Branimira Krstića washingtonskoj publici (27/10/02) - 2002-10-27


U Washingtonu je sinoć održan koncert mladog hrvatskog gitarista i skladatelja Branimira Krstića. Organizator ove priredbe bila je Hrvatska kuća, neprofitna organizacija koja okuplja hrvatsku zajednicu u američkom glavnom gradu. Prilog pripremila Andrea Tadić.

Koncert Branimira Krstića prvi je u seriji koncerata posvećenih hrvatskom kulturnom naslijeđu, koji organizira Hrvatska kuća iz Washingtona. Mladi Osječanin koji sada živi u Baltimoreu u saveznoj državi Maryland za tu je prigodu izabrao – kako nam je rekao – djela starih majstora, ali i nekoliko svojih djela, koja su sinoć po prvi puta izvedena u Sjedinjenim Državama. Uz predstavljanje mladog glazbenika lokalnoj hrvatskoj i američkoj publici, ovaj koncert bio je prilika za afirmiranje Hrvatske kuće, koja je nedavno počela s radom u području Washingtona – rekla nam je jedna od čelnica projekta Hrvatske kuće – Danica Ramljak.

"Jedna od stvari s kojima smo počeli je organizacija koncerata hrvatskih glazbenika, koji doniraju za Hrvatsku kuću. No, nije svrha samo to. Svrha je i promoviranje mladih hrvatskih glazbenika, kao što je Branimir, koji je u Europi napravio jako dobru karijeru, svirao s poznatim gitaristima kao što su Ramirez i Fisk, a u Americi se za njega baš nije čulo. Ovo je stoga dobra prilika da ga promoviramo," rekla je.

Mladi glazbenik također je izrazio nadu da će svojim nastupom pomoći u zaživljavanju projekta Hrvatske kuće: "Meni je vrlo drago da sam prvi koji će podržati taj projekt. Nadam se da će se skupiti nešto sredstava i također da će se malo čuti da se nešto na tome radi kako bi stvar što prije mogla biti konkretizirana. Vrlo mi je drago što je ovo krenulo ovdje u Washingtonu. Nadam se također da će Hrvati malo možda naići jedni na druge, malo se zbližiti i upoznati, u kulturnom smislu da će se neke stvari pokrenuti, da će možda neka djeca odlučiti učiti hrvatski jezik."

Projekt Hrvatske kuće pokrenut je prije sedam mjeseci. Uz započinjanje serije koncerata, Hrvatska kuća organizirala je školu hrvatskog jezika, kako za djecu Hrvata, tako i drugih koji žele učiti hrvatski. U planu su, između ostaloga, centar za skupove, uredi u Washingtonu za sve organizacije američkih Hrvata, pa i pansion za goste. Trenutno na projektima Hrvatske kuće radi oko četrdeset ljudi u području Washingtona, uz – kako nam je rekla gospođa Ramljak – za sada još uvijek relativno skroman budžet. Cilj sveukupnog projekta je – kazala nam je naša sugovornica – stvoriti upravo u glavnom gradu Sjedinjenih Država središnju točku za promicanje Hrvata i hrvatskih interesa.

"Washington, uistinu, bez obzira što je glavni grad ove zemlje ujedno je i centar svijeta. Mislim da je prisutnost Hrvata na ovakvom nivou kao što bi to Hrvatska kuća mogla ponuditi, zapravo vrlo važna, da se Hrvatska prezentira u Americi u jednom potpuno drugom svjetlu…Dakle, nije samo politika ta koja nas može prezentirati. Imamo toliko drugih kvalitetnih stvari," rekla je.

Gospođa Ramljak također nam je kazala da je Hrvatska kuća do sada naišla na vrlo dobar odziv, kako kod Hrvata u Sjedinjenim Državama, tako i u samoj Hrvatskoj. Projekt je podržao i premijer Račan tijekom posjeta Washingtonu prošloga ljeta. Naša sugovornica izrazila je na kraju nadu da će se aktivnosti Hrvatske kuće privući ne samo glazbenike, već i druge hrvatske umjetnike, pa i sportaše, poslovne ljude i druge istaknute osobe.

XS
SM
MD
LG