Linkovi

Moskva: Raste broj talaca poginulih u akciji oslobađanja (26/10/02) - 2002-10-26


Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je misija spašavanja oko 750 talaca pokazala, njegovim riječima, da se "Rusiju ne može oboriti na koljena". Ruski predsjednik uputio je izvinjenje obiteljima talaca koji su poginuli u misiji spašavanja. Najmanje 90 talaca i 50 čečenskih pobunjenika, koji su ih držali zarobljenima, ubijeno je, a još stotine talaca nalaze se u bolnicama zbog posljedica plina koji su specijalne postrojbe koristile pri upadu u kazalište. Pobunjenici su prijetili da će danas, u zoru, početi ubijati taoce ukoliko se ruska vojska ne povuče iz Čečenije. Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da su specijalci izveli noćašnju akciju nakon što su pobunjenici počeli provoditi u djelo svoju prijetnju.

Svjetski čelnici pozdravljaju okončanje moskovske drame s taocima. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer nazvao je akciju uzimanja talaca od strane čečenskih pobunjenika, simbolom trajne prijetnje koju terorizam predstavlja po slobodni svijet. Prema riječima glasnogovornika, predsjednik Bush se gnuša gubitka života koje su izazvali, kako ih je on nazvao, "teroristi".

Danska, - trenutni predsjedatelj Europske Unije -, čestitala je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na okončanju, kako je to nazvano, "odrvratnog terorističkog čina". Francuski čelnici izrazili su suosjećanje svoje vlade ruskom narodu, kao i obiteljima onih koji su izgubili živote. Međutim, ministar vanjskih poslova de Villepin je rekao da je isto tako neophodno doći do političkog rješenja krize u Čečeniji.

Njemački nacelar Gerhard Schroeder isto je izrazio saučešće ruskom narodu i rekao da je akcija uzimanja talaca bila potpuno neopravdana. Predsjednik čečenskih separatista Aslan Maškhadov zanijekao je da su njegovi pristaše odgovorni za moskovsku krizu s taocima. Međutim, kazao je da su gubici života, nakon današnjeg napada policijskih specijalnih postrojbi, mogli biti izbjegnuti.

XS
SM
MD
LG