Linkovi

Na "Boka Staru" pronađeno više eksplozivnih tvari (26/10/02) - 2002-10-26


U dosadašnjoj pretrazi broda “Boka Star” u riječkoj luci pronađeno je više eksplozivnih tvari. Riječ je o tvarima koje pripadaju jednofaznim odnosno dvofaznim barutima koji se koriste u vojnoj industriji kaže se u današnjem priopćenju MUP-a RH. Dosadašnja istraga je pokazala da je brod isplovio iz jedne crnogorske luke, a tek će se utvrditi točan motiv ulaska u hrvatske teritorijalne vode i krajnje odrediđte broda i tereta.

Brod “Boka Star” plovi pod zastavom Tonga, posada je jugoslavenska, a vlasništvo je crnogorskog državljanina Marka Balića, kaže se u današnjem prioćenju MUP-a. Vojni analitičar Fran Višnar rekao nam je da se jednofazni barut koristi za barutno punjenje za pješaštvo i topničko streljivo do kalibra 57 mm.

Dvofazni barut se još naziva raketnim ili nitroglicerinskim barutom koristi se za punjenje startnog motora koji ispaljuje rakete. Zanimljivo je da je brod ”Boka Star” izrađen u Kraljevici za potrebe bivše Jugoslavenske ratne mornarice, a ova ga je prodala Crnoj Gori u zamjenu za vojne stanove. Također je zanimljivo da beogradski tisak dosta piše o brodu “Boka Star” i uvijek ga dovodi u vezu s tvrtkom Jugoimpors koja je krijumčarila oružje za Irak.

XS
SM
MD
LG