Linkovi

Busek: Hrvatska je na pravom putu! (26/10/02) - 2002-10-26


“Hrvatska je na dobrom putu za ulazak u euroatlantske integracije” – ocijenio je Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe. Gospodin Busek govorio je u washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije o perspektivama jugoistočne Europe nakon Praga i Kopenhagena. Tom smo ga prilikom zamolili za kraći razgovor.

“Situacija u Hrvatskoj razvija se, općenito govoreći, vrlo pozitivno” – rekao nam je gospodin Busek, dodajući da ipak još mnogo toga treba učiniti. Između ostaloga, kao važna otvorena pitanja posebni koordinator Pakta o stabilnosti istaknuo je suradnju s den Haagom i pitanje povratka izbjeglica. U vezi sa slučajem Bobetko, posebno je pohvalio predsjednika Mesića, koji je - kako je rekao – hrvatskoj javnosti uputio ispravnu poruku o potrebi za suradnjom s haaškim tribunalom. Podjednako je važan – naglasio je – i povratak izbjeglica.

"Pitanje povratka izbjeglica treba riješiti. U Zagrebu mi je obećano da će Sabor do kraja godine usvojiti potrebne zakonske mjere za olakšanje povratka. To treba učiniti što prije, jer se moramo riješiti tog problema," rekao je.

Govoreći šire o perspektivama jugoistoka Europe nakon planiranog proširenja Europske unije i NATO saveza, gospodin Busek je kazao da sve zemlje regije imaju šansu za članstvo u Europskoj uniji. “Ne mogu govoriti o nikakvim rokovima” – upozorio je, ističući da će ulazak u euroatlanske integracije ovisiti o zadovoljavanju kriterija, a ne o vremenskim okvirima.

"Mislim da će zemlje regije same odlučivati kako će brzo integracija ići. Ukoliko ispune kriterije iz Kopenhagena, nitko ih ne može spriječiti da uđu u Europsku uniju. Ponekad imam osjećaj da one same traže postavljanje rokova kao garanciju za ulazak u Uniju, umjesto da se posvete ispunjavanju uvjeta. Dakle, ne radi se o datumima, već o zadovoljavanju kriterija. Nitko ne želi stvoriti krug zemalja izvan Europe. Oni koji govore “Mi smo Europi nevažni”, sami sebi nameću takva uvjerenja. Nitko ne želi stvoriti drugu, odvojenu Europu. To ne bi imalo smisla," ocijenio je.

Zemlje regije koje ne uđu u Europsku uniju i NATO savez bit će, nakon proširenja ovih organizacija, i odgovornost novih članica, istaknuo je gospodin Busek, dodajući da je Slovenija već najveći ulagač u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Na kraju, upitali smo gospodina Buseka za savjet Hrvatskoj na njenom putu u Europu.

"Mislim da se Hrvati moraju predstaviti Europi i svijetu. Moraju pokazati tko su i što su. To je vrlo potrebno da bi se išlo naprijed. Kada shvatimo kako nas drugi vide, možemo uočiti vlastite greške, ali i ispraviti njihove pogrešne predodžbe o nama," kazao je.

Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe, istaknuo je da sve zemlje jugoistoka Europe moraju naučiti snositi odgovornost za svoje postupke i svoju budućnost.

XS
SM
MD
LG