Linkovi

Prihvaćen financijski plan proširenja EU (25/10/02) - 2002-10-25


Mimo svih očekivanja, zasjedanje Europskog vijeća, summita šefova država i vlada 15 članica EU, završen je u predviđenom roku i s predviđenim rezultatom. Sklopljen je dogovor, uz ulaganje mnogo kompromisa i odricanje od dijela beneficija starih članica, kojim se otvaraju vrata za finale pregovaračkog procesa kandidatima. Sada, kada su se Unijini lideri usaglasili o sadržaju financijskog paketa za proširenje pregovori mogu početi, za njih je ostalo sedam tjedana, te je put prema zaključivanju pregovora i objavljivanju da se Unija širi 2004. godine otvoren.

Završna točka proširenja, onaj “veliki prasak” o kome svi sa zadovoljstvom sada govore, dogodit će se tamo gdje je početa 1993. godine, u Kopenhagenu, u prosincu, na povijesnom summitu Unije. Svi su dužnosnici Unije izrazili zadovoljstvo da je posao zaključen. Dobar dio uspjeha summita dade se zahvaliti, kako je to opisao predsjednik Europske komisije Prodi, “njemačko-francuskom motoru”: dvije najveće Unijine člance su se dogovorile o potpori poljoprivredi iako su zastupale posve oprečne stavove i – time je europski sporazum isklesan.

Unija je nadalje najavila kako su učinjeni važni koraci u konačnom startu koncepta zajedničke sigurnosti i obrane i formiranja europskih snaga za brzo djelovanje, te principi dogovora s NATO-savezom o načinima participiranja ne-Unijnih članica u vojnim operacijama. Što se Turske i njezine kandidatske sudbine tiče, nije ništa odlučeno do li odaslane poruke da će Kopehngagenski summit možda ali samo možda donijeti dobre vijesti Ankari. No, najvažnije je da će se Europa širiti i da nema objektivnih prepreka do “velikog praska”. Naravno, o Hrvatskoj i suradnji s Tribunalom nije bilo ni riječi.

XS
SM
MD
LG