Linkovi

Hoće li kampanja protiv Iraka biti odgođena (25/10/02) - 2002-10-25


Američka vojska polako prebacuje osoblje i opremu u područja oko Iraka. U službenim krugovima spominju se rutinske vježbe. Očigledno je, međutim, da se organiziraju u očekivanju moguće odluke o napadu na Bagdad. Najnovija izvješća, međutim, pokazuju da se gomilanje snaga možda usporava, dijelom i zbog diplomatskih napora na sastavljanju nove rezolucije Ujedinjenih naroda o ponovnom uspostavljanju režima inspekcija u Iraku. Ukoliko takva rezolucija bude usvojena i ukoliko Bagdad pristane na nove inspekcije, to bi moglo odgoditi moguću vojnu akciju za razdoblje nakon zime.

Planeri Pentagona smatraju zimu najpogodnijim vremenom za akciju u Iraku, između ostaloga i zato jer je vojnicima u hladnim mjesecima ugodnije nositi odijela koja bi ih trebala zaštititi od eventualnih kemijskih i bioloških napada. Ipak, visoki dužnosnici Pentagona, kako se čini, ne brinu zbog moguće odgode. Među njima je i zapovjednik združenog stožera, general Richard Myers: "Ukratko govoreći, američka vojska može odgovoriti na svaku predsjednikovu naredbu u bilo kojem trenutku, bilo da se radilo o spriječavanju kriza, sukobu ili nečem drugom."

General Myers kaže da odgoda operacije ne bi predstavljala poseban problem, iako bi Iračanima omogućila da se bolje pripreme.

"Teoretski govoreći, što duže čekate, dajete neprijatelju više vremena da se pripremi, no i vi imate više vremena za pripreme. Mislim da su naše snage vrlo jake. Imamo potencijalno dobre koalicijske partnere koji će nam pomoći na razne načine i bit ćemo spremni za bilo što, bilo kada."

U međuvremenu, ministar obrane Donald Rumsfeld ponovno je naglasio da, kada se radi o Iraku, svijet ne može ostati pasivan. Gospodin Rumsfeld je usporedio današnji situaciju s kubanskom krizom prije četrdeset godina, kada je Sovjetski Savez pokušao razmjestiti rakete s nuklearnim bojevim glavama u blizini američkog tla. Prema riječima ministra obrane, dok se diplomatski napori nastavljaju, Bagdad ima priliku popustiti, baš kao što je to prije četrdeset godina učinila Moskva.

"Irak je dobio priliku, kao što je priliku imao i Sovjetski savez, da donese nizi odluka. Ne znam kakve će odluke donijeti, ukoliko Ujedinjeni narodi usvoje novu rezoluciju o Iraku. To će pokazati vrijeme."

Gospodin Rumsfeld kako se čini, ipak ne vjeruje u dramatične promjene iračkog stava prema inspekcijama. Prema njegovim riječima, Saddam Hussein je imao 11 godina da bi promijenio svoje ponašanje, a svi dosadašnji diplomatski, ekonomski i vojni pritisci na Bagdad nisu dali značajnije rezultate.

XS
SM
MD
LG