Linkovi

CSM: 'Washington još nije spreman odahnuti' (25/10/02) - 2002-10-25


Sva izdanja američkih dnevnih listova na naslovnicama posvećuju glavninu prostora hvatanju dvojice osumnjičenika u vezi sa snajperskim napadima u Washingtonu. U jutrošnjem pregledu pisanja američkog tiska osvrnut ćemo se na dvije teme - povratak svakodnevnom životu u području glavnog američkog grada i na opcije koje stoje na raspolaganju tužiteljima u kaznenom progonu dvojice osumnjičenika.

Današnje izdanje Washington Posta piše da s vijestima o uhićenju dvojice osumnjičenika jednostavne rutine svakodnevnog života više nisu tako pogibeljne. Radnici na benzinskim crpkama uklonili su velike panoe koji su pružali njihovim kupcima zaštitu od eventualnog napada. Podsjetimo da se jedan dio snajperskih napada dogodio upravo na crpkama. Po pisanju ovog washingtonskog lista, najdramatičniji signal povratka u normalu bila je objava da se ukidaju ograničanje zbog kojih su školska djeca morala ostati u razredima tijekom cijelog školskog dana. Osjećaj sigurnosti povećavao se tijekom dana, kako su vlasti iznosile sve sigurnije nove pojedinosti o uhićenicima.

Bostonski Christian Science Monitor piše da Washington još nije spreman odahnuti nakon vijesti da su uhićena dvojica osumnjičenih za niz napada. Međutim, stanovnici grada i okolice nadaju se da su jučer okončana tri tjedna odgođenih aktivnosti na otvorenome, izmjena svakodnevnih aktivnosti i sve veće nervoze. Stanovnici Washingtona primjećuju u razgovoru s novinarima Christian Science Monitora da dvojica uhićenih, čak i ako budu proglašeni krivima, možda nisu jedini umiješani u nasumične napade u kojima je poginulo deset ljudi, tako da je još nejasno kad će školske vlasti odlučiti da se život uistinu može vratiti u normalu i da se može nastaviti s utakmicama, izletima i školskim odmorima u dvorištu - piše Christian Science Monitora.

Današnje izdanje USA Todaya bavi se pitanjem gdje će se suditi uhićenicima. Situacija je zanimljiva jer su ubojstva počinjena na teritoriju dvije, odnosno tri savezne države, kada se uključi i Alabamu. Maryland ima smrtnu kaznu, ali se trenutno ne provodi zbog moratorija, Virginija pak ima jednu od najviših stopa izvršenja smrtne kazne u Sjedinjenim Državama. Optužnicu se može podići i u Washingtonu jer je jedna žrtva pala i na teritoriju glavnog grada. Savezna vlada može podići optužnicu jer se počinjeno djelo može podvesti pod savezni kazneni zakon. Međutim, za očekivati je postizanje dogovora medju ovih pet jurisdikcija o tome tko će prvi podignuti optužnicu pa time dobiti pravo i na prvi sudski proces. Presuda koja bi optuženike proglasila krivim istovremeno bi odredila standard za sva daljnja sudjenja ovoj dvojici osumnjičenika, u preostale četiri jurisdikcije.

XS
SM
MD
LG