Linkovi

Kako je došlo do prekretnice u potrazi za washingtonskim snajperistom? (24/10/02) - 2002-10-24


Potraga za misterioznim snajperistom, koji je tjednima terorizirao Washington, došla je na dramatičnu prekretnicu – prvo na drugom kraju zemlje, na američkoj Zapadnoj obali, a zatim na jednom odmaralištu uz cestu u blizini američkog glavnog grada.

Dramatično priopćenje o uhićenju dvojice sumnjivaca uslijedio je nakon nekoliko tjedana – kako se činilo – beznadežne istrage o snajperskim napadima. Greg Shipley, glasnogovornik policije savezne države Maryland, uhićenje su noćas izveli pripadnici posebne jedinice, sastavljene od lokalne policije i saveznih agenata.

"Radi se o posebno obučenim policajcima i agentima, koji znaju kako treba reagirati u opasnim situacijama poput ove. Približili su se automobilu – ne znam točno koje su taktičke manevre upotrijebili – no, učinili su to vrlo pažljivo, brzo i efikasno. Sumnjivci su uhićeni bez problema," kazao je.

Policija je pronašla 42-godišnjeg Johna Allena Muhammada i 17-godišnjeg Johna Leeja Malvoa kako spavaju u automobilu na odmaralištu uz auto-cestu. Policija je upućena na odmaralište na temelju dojave dva svjedoka, te nakon što je je javljeno da se za traga za automobilom kojim su Muhammad i Malvo putovali.

Vlasti kažu da je do prekretnice došlo zahvaljujući telefonskom pozivu, u kojem je istražiteljima predloženo da obrate pozornost na pljačku u jednoj trgovini u Montgomeryju u saveznoj državi Alabama. U toj je pljački jedna osoba ubijena, a još jedna je ranjena. Sve do dojave, pljačku u Montgomeryju nitko nije povezao s napadima u Washingtonu.

Šef policije u okrugu Montgomery John Wilson rekao je: "U nedjelju navečer, naši su istražitelji primili poziv od radne skupine, koja je od nepoznate osobe dobila informaciju o mogućoj vezi između pljačke u Montgomeryju i napada u Washingtonu."

Gospodin Wilson nije želio govoriti o detaljima slučaja u Alabami. No, prema javljanju medija, istražitelji su na mjestu zločina u Alabami pronašli otisak prsta Johna Leeja Malva, čime je doveden u vezu s kućom u Takomi u saveznoj državi Washington, u kojo je svojedobno stanovao s Johnom Allenom Muhammadom.

Vlasti su sinoć pretražile dvorište te kuće. Tom su prilikom iz panja u dvorištu prikupljene krhotine metaka. Nedugo nakon toga, izdano je upozorenje o automobilu u kojem su Muhammad i Malvo kasnije pronađeni. Policija u Alabami objavila je foto-robot počinitelja oružane pljačke u Montgomeryju. Analitičari ukazuju na sličnosti između tog foto-robota i jednog od uhićenika

XS
SM
MD
LG