Linkovi

Šeks: 'Razbojnici, pljačkaši i kokošari obeščastili su  maskirne odore' (24/10/02) - 2002-10-24


Ratni zlocini prokletstvo su s kojim Hrvatska zivi sedam godina nakon rata. Vojne i politicke strukture bivse HDZ-ove vlasti zmirile su na njih ili ih pravdale stavom i danas aktualnim na desnici da "zrtva ne moze biti zlocinac" i da "u domovinskom ratu Hrvat nije mogao pociniti ratni zlocin".

Hrvatsko pravosudje jos nije rijesilo slucajeve u Pakrackoj Poljani, Gospicu i Lori, a tek nakon posljednje optuznice iz Haaga najavljene su istrage o ubojstvima Srba u Medackom Dzepu, Paulin Dvoru i Sisku. Opozicija i Katolicka crkva jos uvijek svaki pokusaj suocavanja s hrvatskim ratnim zlocinima svode na tezu o izjednacavanju agresora i zrtve. Hrvatski drzavni tuzitelj s pocetka rata i jedan od potpredsjednika HDZ-ove vlade odbacuje tvrdnju da je bivsa vlast prikrivala zlocine nad Srbima. "Policija i tuziteljstvo radili su svoj posao, slucajevi su procesuirani, podizane su optuznice, ali je zakazala sudbena vlast", kazao je Vladimir Seks za Glas Amerike.

Vladimir Šeks: Ali s danasnje vremenske distance cini se da je trebalo brze, djelotvornije i vise zahvacati. U ondasnjoj situaciji je bilo vrlo tesko i represivnom aparatu da kraj zivih slika teskih i okrutnih zlocina i njihovih posljedica, od Vukovara, Skabrnje, velikog dijela Hrvatske, usmjerava represivni drzavni aparat na lov i progon i rasvjetljavanje svih kaznenih djela koja su pocinjena.

Godinama se u hrvatskim sudovima skupljala prasina na slucajevima oko kojih su istrage pokrenute tek onda kada se za njih zainteresiralo haasko tuziteljstvo. Zapoceti procesi pred domacim sudovima i optuznice iz den Haaga krajem prosle i pocetkom ove godine na ulice Splita i Zagreba i pred sudnice izveli su ratne veterane i njihove pokrovitelje s desnice koji su trazeci smjenu vlasti negirali zlocine nad Srbima ili ih pravdali srpskim zlocinima u Hrvatskoj. Na pitanje da li bi iz Haaga stizale optuznice protiv visokih vojnih duznosnika da je bivsa vlast kaznjavala neposredne pocinitelje zlocina Seks ce odgovoriti da bi "to imalo izvjesnog utjecaja".

Vladimir Šeks: Nakon Oluje je pocinjeno nekoliko tisuca razlicitih kaznenih djela, od osvetnickih umorstava Srba koji su ostali u zaseocima, selima, pocinjena su ta osvetnicka umorstva. Pocinjena su grabezna umorstva, zapaljene su stotine kuca, gospodarskih objekata, ali je za te... to nisu ratni zlocini, to su zlocini nakon rata. Za to je negdje oko tri tisuce osoba kazneno prijavljeno. Stanoviti broj je osudjen i za ubojstva i za palez i za grabeze i za otimacine i za razlicita osvetnicka ponasanja. Pitanje je da li je to dovoljno.

U Hrvatskoj je, prema nepotpunim sluzbenim podacima, doneseno vise od tisucu presuda zbog ratnih zlocina. Nije poznato koliko ih je doneseno u odsutnosti, koje se odnose na srpske a koje na zlocine koje su pocinili hrvatski vojnici. U Karlovcu je nedavno 32-godisnji hrvatski vojnik oslobodjen optuzbe za ubojstvo 13 srpskih zarobljenika. Sud je presudu obrazlozio ubojstvom u nuznoj obrani. U Sibeniku su oslobodjena cetvorica hrvatskih vojnika koji su nekoliko dana nakon Oluje u skradinskom zaledju ubili baku i djeda svog suborca. Iako su u istrazi priznali krivnju pa povukli iskaz, pusteni su na slobodu jer sud nije nasao "materijalnih dokaza" da su ubili slijepog 76-godisnjeg Nikolu i njegovu bolesnu zenu 74-godinju Milicu Damjanic.

Vladimir Šeks: Mnogi su obecastili, ne mnogi, ali bilo je onih koji su jednostavno na sebe obukli one maskirne odore, djelovali su kao vojnici, nisu bili vojnici, bili su obicni razbojnici, pljackasi i kokosari. Ja znam za desetke slucajeva gdje su po tim zaseocima najobicniji, najodvratnici razbojnici, dakle cak ni oni koji nisu imali tog nekog osvetnickog motiva, nego grabezljivi razbojnici koji su obukli na sebe maskirnu odoru i koji su kao gangsteri, lopovi, lupezi razbojnici, pobili i opljackali nevine ljude, Srbe, starce koji su ostali. Takvi su procesuirani.

XS
SM
MD
LG