Linkovi

WP: 'Djeca glavnog grada pod psihozom straha' (24/10/02) - 2002-10-24


Jutrošnje novine na naslovnicama se najviše bave washingtonskim snajperistom. … List Washington Post piše kako su jučer škole u čitavoj regiji nalikovale na tvrđave dok su iznad njih oblijetali helikopteri, a nervozni roditelji pratili djecu sve do razreda. Deset ubijenih i tri teško ranjene žrtve, kao i prijetnja snajperiste da djeca nigdje, ni u jednom trenutku, nisu sigurna, ostavile su danak na najmlađe stanovnike glavnog američkog grada.

Kako piše Post, razgovori s roditeljima otkrivaju da mnoga djeca, čak i deset-, dvanaestgodišnjaci ponovno odlaze u krevet s plišanim igračkama. Neki su učenici četvrtih razreda priznali da za školskih odmora svi razgovaraju samo o snajperistu i bacaju se na pod kad kroz prozore ugledaju neki bijeli kamionet.

List New York Times, u svojoj reportaži iz Washingtona, piše o još jednoj grupaciji koja, premda zabrinuta, i dalje obavlja svoj posao. To su vozači autobusa, iz čijih je redova došla posljednja žrtva snajperista i to na poslu. U razgovoru s novinaroma, mnogi od njih se prisjećaju da u 20, 30 godina koliko voze gradske autobuse, nikada nisu imali nikakvih problema s nasiljem. Dapače, kažu, čak su i razljućeni putnici rijetkost. A, sada je jedan od njih, - inače sin također veterana vozača autobusa -, ubijen na autobusnoj postaji u inače mirnom dijelu grada, iz čistog mira. Na postaji, u ulici Grand Pre, građani cvijećem i zapaljenim svijećama odaju poštu svom vozaču, koji je bio na toj istoj liniji svih deset godina, koliko je radio u javnom gradskom prijevozu.

XS
SM
MD
LG