Linkovi

Lov na washingtonskog snajperista možda već došao na prekretnicu (24/10/02) - 2002-10-24


Stručnjaci Saveznog istražnog ureda FBI-a vjeruju da je lov na washingtonskog snajperista možda već došao na prekretnicu. Poruke koje policija izmjenjuje s – kako se vjeruje – snajperistom mogle bi pomoći u njegovom hvatanju.

Za razliku od većine zločinaca - kažu agenti FBI-a – washingtonski snajperist za sada uglavnom ne ostavlja tragove koji bi ga mogli odati. Kako se čini, misteriozni napadač nema policijski dossier, vrlo je vješt strijelac i zna kako izbjeći policiju.

Willam Sessions šest je godina bio direktor FBI-a. "Radi se o vrlo opreznoj osobi, koja pažljivo planira svaki napad. Tako ima prednost da nitko drugi ne zna što će i gdje učiniti. Jasno je da je prošao kroz dobru obuku i da ima dobre instinkte".

Međutim, nakon tri tjedna nasumičnih ubojstava, snajper sada, kako se čini, pokušava komunicirati s policijom. To bi, vjeruju vlasti, moglo označavati prekretnicu u ovom slučaju, u kojem za sada nije otkriveno gotovo ništa što bi moglo upućivati na identitet napadača.

Rick Hahn radio je trideset godina kao agent FBI-a na istraživanju terorističkih napada, poput napada na Svjetski trgovinski centar 1993. i na zgradu vladine uprave u Oklahoma Cityju. "Svi napadi izvedeni su tako da bi se privukla pažnja na napadača, na neku poruku koju nam želi uputiti. Da bi stekao priznanje koje duboko u sebi želi, morat će na kraju otkriti svoj identitet. Nadamo se da će se ili predati ili komunicirati s policijom dovoljno dugo da bi bio uhvaćen".

Istragu o washingtonskom snajperistu predvodi šef policije okruga Montgomery u Marylandu Charles Moose. Gospodin Moose pokušava komunicirati s napadačem putem medija, nakon što je snajperist u subotu uvečer na mjestu zločina ostavio poruku za policiju. "Obraćam se osobi koja nam je ostavila poruku kod restorana Ponderosa. Dali ste nam broj telefona. Želimo razgovarati s vama. Nazovite broj koji ste nam dali".

Candice Delong radila je dvadeset godina kao agent FBI-a na borbi protiv terorizma. Između ostaloga, pomogla je u hvatanju Unibombera Teda Kaczynskog – ubojice koji je svojim žrtvama slao bombe u poštanskim paketima. "Washingtonski snajperist bi mogao biti netko tko nije primljen u policiju. Gdje u našem društvu nalazimo snajperiste? U policiji, vojsci, Tajnoj službi i CIA-i. Možda ga u neku od tih službi nisu primili, pa sada želi dokazati da je bolji od njih".

Unatoč svakodnevnim tiskovnim konferencijama, policija u javnost iznosi vrlo malo pojedinosti o istrazi. Lokalni dužnosnici izražavaju uvjerenje da se jedna od najvećih policijskih operacija u povijesti Washingtona ipak kreće u pravom smjeru. No, s obzirom da za sada nitko nije uhićen i javnost još uvijek živi u strahu, ovaj neobični pokušaj da se snajperista namami u dijalog kroz medije čini se kao možda najbolji put da mu se stane na kraj.

XS
SM
MD
LG