Linkovi

Četiri NATO-ve fregate u splitskoj Sjevernoj luci (23/10/02) - 2002-10-23


U četverodnevni prijateljski posjet Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici uplovila su četiri ratna broda Južnog krila NATO-a. Riječ je o nizozemskoj, talijanskoj, njemačkoj i grčkoj fregati na kojima se nalazi više od 900 članova posade.

Zapovjednik skupine NATO brodova kapetan fregate Philip Wirth posjetio je zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice, a razgovarao je i s gradonačelnikom Splita, te županom splitsko-dalmatnskim.

Četiri fregate koje su danas uplovile u Split pripadaju Savezničkim snagama za Južnu Europu, a djeluju u okviru “Gotovih mediteranskih mornaričkih snaga” - Standing Naval Force Mediterranean - (STANAVFORMED). Aktivirane su 30. travnja 1992. godine, a matična im je luka Napulj u Italiji. Čine ih zapovjedni brod fregata Kraljevske mornarice Nizozemske “Vitte de With” , razarač njemačke ratne mornarice “Molders”, talijanski ophodni brod “Granatiere” te grčka fregata “Aegean” – što su u posjetu splitskoj Sjevernoj luci, a u istom sastavu STANAVFORMED-a nalazi se američka fregata USS “Arthur Wradford", španjolska fregata “Asturias”, turska “Gediz” i razarač Kraljevske mornarice Velike Britanije “Edinburg”.

“Gotove mediteranske mornaričke snage” zamišljene su kao interventne snage i kao takve sudjelovale u u mnogim vježbama i zadaćama NATO-a, primjerice u provedbi operacije potpore miru, “Maritime guard” - “Pomorska straža”, 1992. i 1993. godine, a bile su uključene i u napadu na Federalnu Republiku Jugoslaviju za vrijeme sukoba na Kosovu 1999. godine. Danas sudjeluju u borbi protiv globalnog terorizma operacijom aktivnog djelovanja - “Operation Active Endeavour”.

Nizozemac Philip Wirth, kapetan fregate i zapovjednik skupine četiri NATO-va broda što su uplovili u Split kaže kako im je za vrijeme četverodnevnog odmora namjera upoznati grad i Hrvatsku te se dobro odmoriti od svakodnevnih zadaća: “Glavna namjera “Mediteranskih mornaričkih snaga” je predstaviti se kao sila u području Mediterana. Isto tako aktivni smo u operacijama protiv terorozma, predstavljajući NATO koaliciju. Osim naših uvježbavanja, nastojimo razvijati suradnju s mornaricama u Mediteranu i poboljšati proces dijaloga u tome području. S Hrvatskom surađujemo u okviru programa “Partnerstvo za mir” i ako bi ova naša posjeta doprinijela tomu da Hrvatska napravi još jedan pomak prema članstvu u NATO savezu bit ćemo izuzetno zadovoljni”, kaže ovaj kapetan fregate, zapovjednik skupine četiri broda NATO-a što su uplovili u splitsku Sjevernu luku.

XS
SM
MD
LG