Linkovi

Hrvatska 33. u svijetu po slobodi medija (23/10/02) - 2002-10-23


Medjunarodna organizacija “”Reporteri bez granica” objavila je svoj prvi izvještaj o stanju slobode medija u svijetu. Na temelju ispitivanja provedenih u 139 zemalja, sačinjen je popis na kojem je na prvom mjestu po slobodi medija Finska, a na zadnjem – Sjeverna Koreja.

Među iznenađenjima izvješća je podatak da su Sjedinjene Države na popisu iza Costa Rice, a Italija iza Benina, čime je dovedeno u pitanje dosadašnje uvjerenje da monopol na slobodu medija imaju bogate, razvijene zemlje. Spomenimo prije toga kriterije prema kojima se ocjenjivalo stanje medija u 139 zemalja. Novinarima, stručnjacima i pravnicima postavljeno je ukupno 50 pitanja koja su se ticala cenzure, pritisaka na novinare, državnog i drugog monopola u medijima, te uhićenja i ubojstava novinara. Kada su svi podaci zbrojeni pokazalo se da prvo mjesto na ljestvici slobode medija dijele Finska, Island, Norveška i Nizozemska. “Reporteri bez granica” postavili su Hrvatsku na 33. mjesto.

Najviše rangirana izvaneuropska zemlja je Kanada - na 5. mjestu. Sjedinjene Države su na 17. mjestu, prije svega zbog nekoliko uhićenja i zatvaranja novinara. “Reporteri bez granica” tvrde da su uhićenja američkih novinara “česta” u slučajevima kada novinari u sudu odbijaju otkriti izvore svojih informacija. Nakon terorističkih napada 11.rujna zabilježeno je i više slučajeva uhićenja novinara koji nisu poštivali zabranu ulaska u neke od zgrada savezne uprave.

Što se tiče 15 zemalja Europske unije, sve su – osim Italije - visoko na popisu slobodnih medija. Italija je naime tek na 40. mjestu, čak iza zemalja poput Benina koji je na 21. mjestu, ili Namibije, Urugvaja, Salvadora, Bugarske. Anketirani Talijani su, uz ostalo, izrazili nezadovoljstvo činjenicom da premijer Silvio Berlusconi i dalje drži u vlasništvu moćnu medijsku kuću, a pokušava vršiti pritisak i na državne televizijske postaje.

Od zemalja na jugo-istoku Europe najbolje je rangirana Slovenija – 14.mjesto – Bosna i Hercegovina je na 43. A Jugoslavija na 60.mjestu. Što se zemalja s prostora bivšeg Sojetskog saveza tiče, one su po slobodi medija pri dnu ljestvice: Rusija je 121, a Bjelorusija 124. Na začelju popisa su Kuba, Butan, Turkmenistan, Burma, Kina i Sjeverna Koreja.

XS
SM
MD
LG