Linkovi

SAD pozivaju Republiku Srpsku i Jugoslaviju da poduzmu akciju protiv tvrtki koje prodaju vojnu opremu Iraku (23/10/02) - 2002-10-23


Sjedinjene Države pozivaju vlasti u Jugoslaviji i Bosni i Hecegovini da poduzmu odlučnu akciju protiv tvrtki koje pružaju usluge vojne pomoći Iraku kršeći time sankcije Ujedinjenih naroda. Za spomenute se kompanije tvrdi da pomažu Iraku obnavljati sve stariju flotu vojnih zrakoplova.

Dužnosnici kažu da Sjedinjene Države imaju 'jasne dokaze' da dvije kompanije - jedna u Republici Srpskoj, a druga u Jugoslaviji - osiguravaju rezervne dijelove i stručnjake za iračke zrakoplove i traže od valsti u obje države da to istraže i spriječe...Državno je tajništvo identificiralo poduzeće Orao u srpskom entitetu Bosne i Hercegovine i kompaniju YugoImport u Jugoslaviji.

Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher je izjavio da su Sjedinjene Države predočile doklaze vladama u Beogradu i Sarajevu i da im je obećana suradnja. "Predočili smo dokaze višim dužnosnicima Bosne i Hecegovine, Republike Srpske i Jugoslavije. Obećali su kompletnu istragu ovih navoda. Sjedinjene Države očekuju da nadležne vlasti u ove dvije zemlje poduzmu nužne korake kako bi se zaustavila ova suradnja s Irakom, provedu istragu i da se imenuju odgovorni za to".

Gospodin Boucher je iznio vrlo malo pojedinosti o tim transferima, no napomenuo je da te aktivnosti izazivaju ozbiljnu zabrinutost među američim dužnosnicima...Glasnogovornik Državnog tajništva je napomenuo da pomoć Iraku krši sankcije Ujedinjenih anorda uvedene nakon zaljevskog rata, kao i obveze Republike Srpske prema Daytonskom sporazumu, koji ju obvezuju da svaki izvoz vojne opreme mora prijaviti mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini koje predvodi NATO savez...U odgovoru na novinarska pitanja, gospodin Boucher je izjavio kako Sjedinjene Države nemaju informaciju da su vlade dviju zemalja znale za ove poslove, te da američki dužnosnici čekaju na odgovor Sarajeva i Beograda prije negoli

XS
SM
MD
LG