Linkovi

Betty Ford i borba protiv bolesti ovisnosti (23/10/02) - 2002-10-22


Ovaj mjesec navršilo se dvadeset godina otkako je u Sjedinjenim Državama na takorekuć revolucionaran način izmijenjen način tretiranja i javnog doživljavanja bolesti ovisnosti. Bio je to dan kada je otvoren Centar za liječenje ovisnosti Betty Ford.

Imenovan po bivšoj Prvoj dami, centar koji se nalazi u mjestu Rancho Mirage, u Californiji, vrlo je brzo dobio nadimak od milja, koji ni do danas nije izgubio – Camp Betty. Na proslavi dvadesete obljetnice, Betty Ford se prisjetila što ju je nagnalo na otvaranje tog centra i, znatno prije toga, na javno priznanje vlastite borbe s alkoholizmom i ovisnošću o tabletama za ublažavanje bolova.

«Sjetite se samo, svima je bilo posve normalno i u redu ako muškarci imaju svoje alkoholne slabosti, ako povremeno ili čak često prevrše mjeru zagledajući čašicu. Ali, što se žena ticalo, to je bila prava društvena stigma, nešto o čemu se uopće nije razgovaralo, što se tajilo i pretvaralo da ne postoji,» podsjetila je gospođa Ford.

Centar je postao sigurno utočište i lječilište za sve ovisnike, bilo da su oni bivše prve dame, obični ljudi s ceste, ili slavne ličnosti iz svijeta zabave. I sve to bez srama; dapače, javno i svima znano. Čitav svijet zna da je Elizabeth Taylor liječena u Centru čak dva puta, da je tu i upoznala svog posljednjeg supruga. Rockerica Stevie Nicks došla je na vrata centra ravno s koncerta želeći se osloboditi ovisnosti o kokainu. Glumac Kelsey Grammer, poznat kao naslovni lik serije «Frazier», svjedočio je pred jednim kongresnim odborom o Centru Betty Ford nakon što se i sam u njemu liječio.

Betty Ford slavne pacijente centra doživljava kao dvosjekli mač: «Drago nam je kada govore javno o svojim iskustvima s liječenjem tako dugo dok su i sami izliječeni. Ako ponovno podlegnu ovisnosti, onda to nije baš preporuka liječenju ove bolesti,» kaže bivša prva dama.

Ona sama svojedobno je po mnogo čemu utirala put kasnijim prvim damama i općenito slavnim ličnostima. U vrijeme kada su prve dame uglavnom samo održavale koktele i presijecale počasne vrpce, Betty Ford je progovorila o pravu žena na pobačaj i o ustavnom amandmanu o jednakim pravima. S javnošću je podijelila saznanje o svom raku dojke, kao i kasnijoj mastektomiji.

Njezin suprug, bivši predsjednik Gerald Ford, bio je ponosan na nju i tada, ali i kasnije kada se sučelila s vlastitim alkoholizmom i javno o tome progovorila, pa, na koncu i osnovala Centar za liječenje ovisnosti. «Čast mi je biti broj 2 u našoj obitelji,» kazao je gospodin Ford, i dodao: «Ponosan sam kad me netko predstavi kao supruga Betty Ford.»

Danas, u dobi od 84 godine, Betty Ford još uvijek je na čelu svog Centra, dolazeći često i vikendom ako netko od pacijenata treba njezin savjet ili ohrabrenje. Mnogi od njezinih pacijenata toliko su mladi da se ne sjećaju vremena kada je ona bila prva dama; za njih je ona inspiracija samo po onome što je učinila u posljednjih dvadeset godina. «To je potpuno dovoljno,» kaže Betty Ford.

XS
SM
MD
LG