Linkovi

Želite li znati kako je vaša večera umrla?  (22/10/02) - 2002-10-22


Želite li znati kako je vaša večera umrla? Možda ne, ali marketinški stručnjaci tvrde da je Amerikancima, - barem onima koji zalaze u riblje restorane -, do toga jako stalo.

Tako se sve češće na jelovnicima, umjesto ranijih ponuda tipa "salata od hobotnice", nalazi naziv jela "salata od hobotnice uhvaćene vršom" ili "zubatac s parangala na žaru", ili, čak, "fileti harpunirane sabljarke na žaru".

Ponekad, metodologiju hvatanja riba, školjkaša ili glavonožaca proširuje i vremenska odrednica, - recimo, "jednodnevne lignje" -, koja znači da je ulov bio uhvaćen najviše 24 sata prije nego što se našao u restoranu. Vremenske odrednice svoje su mjesto na jelovnicima restorana našle kratko nakon uspjeha filma "Savršena oluja", kada je šire gledateljstvo shvatilo da ribolovci provode tjedne na moru, a njihova lovina za to vrijeme počiva u teretnom prostoru broda.

No, oznake načina na koji su proizvodi mora uhvaćeni nisu samo odraz razmaženosti restoranske klijentele. Oni su, tvrde poznavaoci prilika, mnogo više odraz sve veće svijesti o štetama koje nanosi komercijalni oceanski ribolov sa kočama razapetim između nekoliko desetaka kilometara međusobno udaljenih ribarica. Same ribarice, pak, odavno su prestale biti brodice normalnih dimenzija - mnoge od njih izgledaju kao da su veličine tankera.

Ribarenje takvim mrežama glavni je razlog sve glasnije izraženih upozorenja i bojazni od izlovljavanja mora. Te ogromne koče uz željene ribe izvlače i unište i desetke tisuća riblje mlađi kao i stanovnika morskog dna koji ni ne stižu dorasti do reproduktivno zrele dobi. Velikom broju klijenata skupljih restorana pitanja okoliša vrlo su važna, pa tako i pitanje masovnog izlovljavanja.

Stoga im je važno da čuju da se ribe love parangalima, bez obzira što je svaki od tih parangala dug nekoliko desetaka kilometara i ima tisuće pojedinačnih udica. I vrše su dobile na ugledu, kao i jedno gotovo zaboravljeno umijeće - ronilački ribolov.

Važnost plasmana proizvoda mora nije zanemariva - u prehrambenoj industriji, to je segment koji doživljava najbrži rast: u posljednjih 20 godina, potrošnja ribe u Sjedinjenim Državama porasla je za više od 30 posto, a dvije trećine od te potrošnje kuha se i prodaje u restoranima. Dakle, postoje vrlo jaki razlozi da se mušterije navodi na ponovni dolazak u restoran gdje su jednom uživali u večeri.

Na kraju, evo još nekoliko ovakvih ekološki svjesnih naziva jela: "Parene izronjene jakovske kapice sa sosom od poriluka i maslina," "Jednodnevni kovač s restanim mladim krumpirićima i karameliziranom cvjetačom," te, "Hrskavi brancin s udice s pireom od prokulice, češnjaka i ljute kobasice".

XS
SM
MD
LG