Linkovi

Policija koristi medije za komuniciranje s washingtonskim snajperistom (22/10/02) - 2002-10-21


Zajedničke policijske snage koje istražuju snajperske napade u području grada Washingtona koriste medije kako bi komunicirale u šifriranim porukama s napadačem ili s nekim tko zna njegov identitet. Na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija, šef policije okruga Mongomery, u saveznoj državi Maryland, Charles Moos, koji se nalazi na čelu zajedničkih policijskih snaga, izjavio je kako je neimenovana osoba pokušala kontaktirati policiju, no da je poruka bila nerazumljiva. Gospodin Moose je tražio od neimenovane osobe da ponovno nazove kako bi je se - po njegovim riječima - 'moglo jasno razumijeti'. Odbio je odgovarati na pitanja o ovoj poruci, kao i o dvije prijašnje koje je uputio jučer i u nedjelju putem televizije.

U međuvremenu policija je priopćila kako nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi povezivali dvojicu danas uhićenih muškaraca na benzinskoj postaji pokraj Richmonda sa snajperskim napadima. Dužnosnici su priopćili kako je riječ o dvojici ilegalnih useljenika iz Južne Amerike koji su - kako se čini - bili na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Ovoj dvojici sad prijeti deportacija zbog kršenja useljeničkih propusta.

Istovremeno policija u Virginiji je priopćila da balistički dokazi od subotnjeg snajperskog napada u mjestu Ashland povezuju ovaj napad s jedanaest prijašnjih u području grada Washingtona tijekom protekla tri tjedna. Devetero je ljudi ubijeno, a troje teško ranjeno.

U međuvremenu, francusko Minsitarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su vlasti u toj zemlji dale svojim kolegama u Sjedinjenim Državama informacije o jednom dezerteru iz francuske vojske koji je iskusan snajperist, a mogao bi se nalaziti u Sjedinjenim Državama. Francuski mediji sugerirali su da bi ovaj odbjegli vojnik mogao biti iza niza snajperskih napada u području Washingtona. Spomenuti vojnik otišao je još u kolovozu na odmor u Sjdinjene Države i Kanadu, a nije se vratio na početak nastave na svojoj vojnoj akademiji u rujnu. Akedemija je o tome obavijestila interpol. Prema izvješćima francuskog radija, dvadesetpetogodišnji vojnik je Jugoslaven. A francuska vlada je samo priopćila da se radi o francuskom državljanu.

XS
SM
MD
LG