Linkovi

200-ta godišnjica West Pointa (21/10/02) - 2002-10-21


Prije dvije stotine godina, točnije 1802., predsjednik Thomas Jefferson potpisao je nalog za otvaranje Vojne akademije za obuku časnika koji će voditi vojsku nove američke nacije. Akademija je osnovana u mjestu West Point, na obali rijeke Hudson u saveznoj državi New York. To je mjesto bilo od strateške važnosti tijekom rata za neovisnost. Kako West Point izgleda danas, 200 godina nakon osnutka.

Svih četiri tisuće kadeta, budućih časnika, marširaju u savršenom poretku tijekom jednog od tri dnevna postrojavanja. Učenje discipline i organizacije vremena je važan dio obuke na Akademiji. Tijekom četiri godine kadeti moraju istovremeno proći rigorozni stručni, vojni i tjelesni trening. Po završetku obrazovanja kadeti stječu diplomu te, s činom potporučnika, počinju petogodišnje služenje u vojsci Sjedinjenih Država. Kadetkinja četvrte godine Krysten Allan kaže da ju je na upis potaknula činjenica što je američkih velikana poteklo iz Akademije.

"Akademija ih je zaista pripremila za uspjeh, bilo u vojsci ili u biznisu. Ovdje se zaista mnogo nauči, dobri primjeri za to su Macarthur, Patton i Schwarzkopf. Sigurno je zasluga ove institucije to što je toliko puno velikana ovdje diplomiralo.”

Dva američka predsjednika, Ulysses S. Grant and Dwight D. Eisenhower diplomirala su na West Pointu. Dekan obrazovnog dijela, pukovnik George Forsythe, i sam diplomac West Pointa, kaže da je Vojna akademija , u godinama osnutka, pratila francuski model koji stavlja naglasak na tehniku za razvoj nove vojske i državne infrastrukture.

"To je bio pokušaj demokratizacije časničkog kadra.”

Pukovnik Forsythe objašnjava da se, poput vojske, i Akademija u West Pointu s vremenom promijenila. Prva žena primljena je 1976. godine, a danas žene čine više od 15 posto studenata. Mnogi kadeti dolaze iz različitih etničkih i rasnih sredina te iz više od 12 zemalja. S promjenama predodžbi o ratu došlo je i do promjene u nastavnim sadržajima.

Nakon terorističkih napada 11. rujna prošle godine dodani su predmeti o islamskom i južno–azijskom pravu. Dužnosnici West Pointa kažu da je teško procjeniti dugotrajni utjecaj napada od na rad Akademije, ali isto tako tvrde da sve više kadeta bira smjer pješadije gdje je veća vjerojatnost da će služiti u područjima sukoba. Kadet četvrte godine Anthony Woods objašnjava da su ti napadi promijenili njegova glediša kao i mnogih njegovih kolega.

"S 11. rujnom i ratom protiv terorizma postajemo svjesni da postoji nešto za što se moramo pripremiti, tako da smo svi počeli shvaćati studiranje još ozbiljnije. Uskoro će mnogi od nas biti predvodnici u ratu protiv terorizma.”

Kadet Woods kaže da pokušava uživati u svojoj zadnjoj godini na Akademiji. Kao takav, zaradio je mnoge privilegije, tako da vikendima često odlazi u New York , obilazeći razne klubove i kina.

XS
SM
MD
LG