Linkovi

SAD: Nakon terorističkih napada rigoroznija kontrola useljenika (21/10/02) - 2002-10-21


Nakon prošlogodišnjeg terorističkog napada, Sjedinjene Države pažljivije kontroliraju one koji žele ući u zemlju te poduzimaju oštrije mjere prema onima koji se tu nalaze ilegalno. No, sada se javljaju organizacije koje se bore za prava useljenika, s tvrdnjom da se prema mnogim useljenicima ne postupa pravedno.

U toku prve polovice 2001. godine, useljeničke organizacije su imale utisak da napreduju u pritisku na Kongres i Bijelu kuću da objave amnestiju koja bi omogućila stjecanje legalnog statusa useljenika koji već duže vremena bespravno borave u Sjedinjenim Državama.

Samo nekoliko mjeseci po dolasku u Bijelu kuću, predsjednik Bush je o toj temi razgovarao s mekisičkim predsjednikom Vicentom Foxom. Međutim teroristički napadi su zaustavili taj napredak. Poslije 11. rujna prošle godine, savezne vlasti su pojačale osiguranje uzduž državnih granica te ulažu dodatne napore da uhite one koji su u zemlju ušli nezakonito ili su tu ostali nakon što im je istekla viza.

Neki useljenici za koje se sumnja da su povezani s teroristima su pritvoreni na neograničeno vrijeme, iako protiv njih nije podignuta optužnica. Bill Strassberger, glasnogovornik saveznog ureda za useljeništvo, kaže da to ne bi trebalo biti iznenadjujuće: " S obzirom na dogadjaje od 11. rujna, želimo znati više o onima koji dolaze ovdje”.

Strassberger kaže da je jedna stvar hoće li useljenici bez dokumenata dobiti amnestiju ili ne. O tome će odlučiti Kongres i predsjednik Bush. Primjena postojećih propisa o useljavanju je druga stvar – kaže on:

"Sada se stavlja veći naglasak na sigurnost naše zemlje. Da, mi želimo ostati gostoljubivi prema useljenicima – to je osnova naše zemlje. No, istovremeno moramo malo pažljiviji. Tragedija od 11. rujna je svima otvorila oči, uključujući i Ured za useljeništvo.”

Predsjednik Bush je prošli tjedan objavio da će slijedeće godine humanitarna kvota za prihvat izbjeglica iznositi 70 tisuća. Taj je broj identičan ovogodišnjem, koji je, medjutim, drastično smanjen nakon prošlogodišnjih terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG