Linkovi

Treba li al-Qaidu uopće zvati al-Qaidom? (16/9/02) - 2002-09-16


Sjedinjene Države objavile su rat terorizmu, no tko su zapravo teroristi? Kako pokazuje jedno znanstveno savjetovanje, održano nedavno u Washingtonu, ne postoji niti jedinstvena definicija terorista.

Uzmimo kao primjer izraelsko-palestinski sukob, kaže Martin Indyk, bivši američki veleposlanik u Izraelu, koji danas radi kao analitičar pri Institutu Brookings. Ono što su Izraelcima teroristi, Palestincima su borci za slobodu: "Govorimo da ne postoji razlika između 'dobrog' i 'lošeg' terorizma. Palestinci kažu da se bore za ukidanje okupacije, te da se ne bave terorizmom. Kada mi kažemo da su palestinski bombaši samoubojice napadači koji ubijaju nevine ljude, Palestinci odvraćaju da su teroristi zapravo Izraelci.

Scowcroft: Različite strategije za razne vrste terorizma

U izlaganju na konferenciji, koju je organizirao američki Institut za mir, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft kazao je da, iako al-Qaidu često spominjemo, ipak nismo sigurni što je zapravo al-Qaida. Možda je uopće ne bi trebalo nazivati tim imenom - rekao je bivši visoki dužnosnik Bijele kuće te dodao: "To je previše formalno. Funkcioniranje al-Qaide je vrlo tajanstveno. Nekada operacije provodi sama al-Qaida, a ponekad se radi o lokalnim nezadovoljnicima, koje al-Qaida koristi, učeći ih kako falsificirati dokumente i slično."

Iako je najistaknutija, al-Qaida je samo jedna od niza terorističkih organizacija koje djeluju diljem svijeta – ukazao je gospodin Scowcroft. Svaka od tih terorističkih organizacija nastoji ostvariti vlastite ciljeve, što znači da Amerika za svaku od njih treba razviti posebnu strategiju. "Postoje različite vrste terorizma. Sve su odvratne i sa svima se treba obračunati. No, ne možemo se sa svim terorističkim organizacijama obračunati odjednom. Njihovim izjednačavanjem lišavamo se mogućnosti da se koncentriramo na određenu organizaciju i tako problem terorizma postaje gotovo nerješiv" - objašnjava Brent Scowcroft.

Pillar: Ograničeni smo sposobnošću i susretljivošću partnera

Protiv terorizma može se boriti samo međunarodnom suradnjom – ocijenio je Paul Pillar, bivši zamjenik šefa Centra za borbu protiv terorizma Središnje obavještajne agencije CIA. "S obzirom na transnacionalnu prirodu neprijatelja, te informacijske, jurisdikcijske i zemljopisne prednosti naših stranih partnera, naša borba protiv terorizma često je ograničena sposobnošću i susretljivošću naših partnera."

Jasne pobjede nad terorizmom neće biti – kazao je gospodin Scowcroft. Neće biti niti službene predaje, no, prema njegovim riječima, uz odgovarajuća sredstva i poboljšanje rada obavještajnih službi, terorizam se može reducirati na manji, rješivi problem.

XS
SM
MD
LG