Linkovi

Nagrada američke Obalne straže motornom brodu 'Pelješac' (16/9/02) - 2002-09-16


Motornom brodu Pelješac koji plovi u sastavu “Atlantske plovidbe” iz Dubrovnika američka Obalna straža dodijelila je nedavno nagradu za doprinos u poboljšanju sigurnosti plovidbe i života u tom dijelu svijeta.

Riječ je o nagradi AMVER-a koja se svake godine dodjeljuje posadama brodova koje svojim vremenskim i drugim izvješćima pomažu američkoj Obalnoj straži u očuvanju visokog stupnja sigurnosti i posebno spašavanja ljudskih života na moru.

Nagradu AMVER-a (Automated Mutual-Assistance Vessel Rescue System), a to je ujedno i naziv jednog od Ureda američke obalne straže, za više od 140 odaslanih izvješća sa broda Pelješac dobila je posada i zapovjednici, Davor Mojsić, Marko Stjepović i Zoran Popara.

Motorni brod Pelješac već od prvog dana plovidbe prije 18 godina prevozi rasute terete uz američku Istočnu obalu.

Svi brodovi “Atlantske plovidbe” iz Dubrovnika koji se zateknu na Istočnoj obali svakodnevno se barem jednom javljaju u centar Obalne straže u New Yorku izvješćujući o pravcu kretanja broda, brzini,poziciji, vremenskim uvjetima, a važno je izvijestiti i o možebitnim ekološkim onečišćenjima.

Nagrada američke Obalne straže za jednog od zapovjednika Pelješca Davora Mojsića znači: “Strašno puno isto kao što mi znači i potpora američkog Coast Guarda da u svakom trenutku znam da više od 20 članova posada na čelu samnom u slučaju neku nesreće može računati na pomoć Coast Guarda odnosno da će obavijestiti neku drugu službu koja je blizu ili koja bi nam dala spas. Po mome saznanju 140 i više poruka kroz jednu tekuću godinu poslali smo nas tri zapovjednika sa Pelješca. Poslali smo više od 140 poruka, znači 140 dana smo bili prigodi za možebitno pružanje pomoći drugim brodovima. Nagrada se bazira na načelu koliko je dana brod sudjelovao u možebitnom spašavanju , a to znači da smo 140 ili 200 dana bili spremni, pružali ili nepružali pomoć,a sve u namjeri da je brod i posada spremna pružiti pomoć unesrećenima na onoj distanci do koje ne mogu doći snage US “Coast Guarda” , znači preko 12, 15, 18 ili 100 milja udaljenosti od obale."

Drugi nagrađeni zapovjednik Pelješca Marko Stjepović, ističe kako je za potrebe sigurnosti brodova i plovidbe poslije terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna, Obalna straža pooštrila kontrolu uplovljavanja u američke luke.

“Morao bi naglasiti zadnje ukrcanje na motornom brodu Mljet u luci Houston. Imao sam posjetu američke Obalne straže i inspektora za sigurnost plovidbe pri Port State Control gdje su izvršene ne samo provjere brodskih dokumenata već i praktičo pokazne vježbe u ovom slučaju bila je to zahtjevna vježba gašenja požara, a sudjelovali su svi članovi posade prema rasporedima brodskih službi za brzo djelovanje i gašenje požara te lokalizaciju i spašavanje koje je simulirano; ozljeda i opekotine trećeg stupnja nekolicine članova posade. Dobili smo i čestitke od inspektora američke obalne straže Houston”, zadovoljno kazuje kapetan duge plovidbe Marko Stjepović.

XS
SM
MD
LG