Linkovi

WP: Smjena vlasti u Iraku - "oslobađanje" iračke nafte (15/9/02) - 2002-09-15


U izvjeću iz sjedišta Ujedinjenih naroda New York Times javlja da su članice svjetske organizacije podijeljene po pitanju Iraka. U najsnažnijoj izjavi do sada britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je izjavio da vlada Sadama Huseina treba pasti ako ne ispuni rezoluciju Ujedinjenih naroda u kojoj se traži uništavanje biološkog, kemijskog i nuklearnog oružja. Njemački šef diplomacije Joschka Fisher, s druge strane, kaže da je Njemačka puna dubokog skepticizma prema američkoj prijetnji o uporabi sile.

Washington Post donosi tekst pod naslovom "Rat bi mogao osloboditi naftu u Iraku". Ističe se da bi moguća američka vojna akcija u Iraku i svrgavanje Sadama Huseina dovelo do otvaranja iračkog naftnog tržišta za američke naftne kompanije. Premda dužnosnici američke admnistracije naglašavaju da se još nisu počeli razmatrati pitanje iračke nafte, američke i strane naftne tvrtke već su počele s manevrima za zadobijanje dijela u ogromnim iračkim naftnim rezervama koje prelaze 112 milijardi barela sirove nafte, najviše iza Saudijske Arabije.

Bivši direktor Središnje obavještajne službe CIA-e, James Woolsey kaže: “Francuska i Rusija imaju naftne kompanije i interes u Iraku. Treba im reći da ćemo, ako nam pomognu u dovođenju odgovarajuće vlade u Irak, učiniti sve što možemo kako bi nova iračka vlada i američke naftne kompanije blisko surađivale s njima”, izvještava Washington Post.

Isti list donosi članak u kojem navodi da su Sjedinjene Države intenzivirale napore za hvatanje operativaca al-Qaide u Jemenu. Ta zemlja je postala utočište za nekoliko visokih dužnosnika terorističke mreže Osame bin Ladena koji su napustili Afganistan nakon američke vojne akcije. Američki dužnosnici ne isključuju mogućnost da se u Jemenu, zemlji njegovih predaka, možda skriva i Osama bin Laden, piše Washington Post.

New York Times se osvrće na hvatanje jednog od organizatora terorističkih napada na Sjedinjene Države Ramzija bin al-Shibha. Prema navodima tog njujorškog dnevnika, obavještajni dužnosnici i diplomati vjeruju da taj događaj može nanijeti težak udarac al-Qaidinoj mreži u Europi i jugoistočnoj Aziji.

XS
SM
MD
LG