Linkovi

Bush:  'SAD spremne na akciju protiv Iraka same, bude li potrebno' (14/9/02) - 2002-09-14


Danas je predsjednik Bush razgovarao s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem o sankcijama Ujedinjenih naorda protiv Iraka. Predsjednik Bush je izjavio da je spreman krenuti u akciju protiv Saddama Husseina sam, ukoliko Ujedinjeni narodi ne prisile iračkog čelnika da odustane od oružja za masovno uništavanje. Javlja Scott Stearns.

Predsjednik Bush traži da se hitno donese rezolucija Ujedinjenih naorda protiv Iraka. Rekao je kako je to prilika međunarodnoj zajednici da pokaže kako ima - po njegovim riječima - 'kičmu' da se sučeli s iračkim čelnikom koji već cijelo desetljeće prkosi rezolucijama Ujedinjenih naroda. "Sad je više nego dosta. Ujedinjeni narodi će ili biti u stanju da djeluju kao tijelo za održavanje mire, dok ulazimo u 21. stoljeće, ili će postati irelevantni kao organizacija. I to je ono što ćemo uskoro otkriti".

Predsjednik Bush je rekao talijanskom premijeru Berlusconiju da su Sjedinjene Države spremne ići same u akciju, ukoliko međunarodna zajednica ne uspije razoružati Irak."Nemojte imati iluzija. Ako se mi trebamo nositi s ovim problemom, mi ćemo se s njime i nositi".

Nakon susreta u Camp Davidu, talijanski je premijer izjavio kako si Ujedinjeni narodi ne mogu dopustiti da im se potkopava ugled.

Predsjednik Bush se pitanjem Iraka bavio i u svoj redovitom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija. Američki je predsjednik izjavio da je irački čelnik iznio sam argumente protiv sebe tako što je prekršio svako obećanje dato nakon zaljevskog rata 1991. godine. Ovo predsjednikovo obraćanje dolazi na kraju tjedna intenzivnog lobirranja svjetskih čelnika da pruže podršku američkom stavu da Saddam Hussein mora prekinuti programe za konstruiranje oružja ili će biti svrgnut s vlasti.

Istovremeno, u Bagdadu se nalazi jedna američka humanitarna misija u pokušaju da nagovori Irak da dopusti povratak inspektora za kontrolu naoružanja u zemlju. Cilj misije je također da pokuša bolje razumjeti situaciju u kojoj se nalazi irački narod zbog sankcija Ujedinjenih naorda. Govoreći danas u glavnom iračkom gradu, član Zastupničkog doma američkog Kongersa Nick Rahall naglasio je kako njegovo privatno izaslanstvo ne predstavlja američku vladu. No naglasio je kako predsjednik Saddam Hussein mora dopustiti bezuvjetni povratak inspektora. Izalanstvo kongresmena Rahalla otputovalo je u Irak pod pokroviteljstvom jednog političkog konzorcija iz Washingtona, a put je odobrilo Državno tajništvo.

XS
SM
MD
LG