Linkovi

Prvi hrvatski MAP gotovo  završen (14/9/02) - 2002-09-14


Prvi hrvatski jednogodišnji plan priprema za NATO ili MAP gotovo je završen, svi koji su se navili njegovim sadržajem smatraju da je solidno napravljen, plan će biti predan u rujnu u predviđenom roku.

Hrvatska će svoj prvi godišnji plan priprema za članstvo u NATO savezu – ili MAP, Membership Action Plan - predati u uobičajenom roku do kraja ovog mjeseca. Sedamdesetak stranica dug dokument gotovo je završen i upravo prolazi finalno dotjerivanje uključujući i neformalno provjeravanje sadržaja u samome NATO-savezu. Rađen je na standardan način sličnih planova priprema kakve već godinama rade države–aspirantice za ulazak u Atlantski savez.

Sadržaj svakog, pa i hrvatskog, plana potvrđuje osnovnu filozofiju NATO-vog proširenja da u NATO ne ulaze vojske, nego društva i države, stoga se plan priprema za ispunjavanje uvjeta za NATO-vu ulaznicu zapravo najmanje bavi vojskom. On pokriva široko područje gospodarstva, pravnog sustava, funkcioniranja demokratskih institucija s naglaskom na demokratskom nadzoru nad oružanim snagama, rješava ustavne i zakonske aranžmane potrebne da bi zemlja mogla ući u NATO.

U vojnom dijelu ovaj prvi hravtski godišnji plan navodi elemente reforme oružanih snaga. Usprkos činjenici da se dokument tretira povjerljivim, sadržaj njegove 'tajnosti' poznat je jer donosi znane planove i brojke smanjenja broja pripadnika oružanih snaga sa 31 na 21 tisuću ljudi, najavljuje reorganizaciju ustroja cijelog obrambenog sustava ili modernizaciju naoružanja i opreme.

Ništa od ovoga nije novo i o tim se temama, sa činjenicama koje su sada kao jednogodišnje namjere unesene MAP, do sada intenzivno raspravljalo. Ocjene sadržaja prvog hrvatskog plana uglavnom su pozitivne. Njegovi su autori – ekipe stručnjaka iz svih vladinih resora – smatrali da je MAP pametno unijeti samo elemente za koje se pretpostavlja da će biti ispunjeni ili imaju veoma velikih izgleda za realizaciju. Planiranje je vještina koja se stječe godinama rada u NATO-voj strukturi i hrvatska je strana tek na početku puta, čime se mogu – kao i u slučaju drugih zemalja aspirantica za članstvo u Savezu – opravdati općenitosti i ponekad izostanak konkretnijeg izjašnjavanja što Hrvatska može, želi i kako namjerava ostavariti određeni cilj. NATO savez intenzivnije će se pozabaviti novim kandidatom tek nakon praškog summita.

XS
SM
MD
LG