Linkovi

Picula: Hrvatski doprinos u ratu protiv terorizma vrijedan poštovanja (13/9/02) - 2002-09-13


“Hrvatska u anti-terorističkoj koaliciji ima dosje vrijedan poštovanja” – ocijenio je hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, koji se upravo nalazi u posjetu Sjedinjenih Državama. Ministar Picula nazočio je u New Yorku obilježavanju terorističkih napada od 11. rujna i otvaranju godišnjeg zasjedanja Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, pa smo ga tom prilikom zamolili za kraći razgovor.

Točno godinu i jedan dan nakon terorističkih napada na New York i Washington, ministar Picula je za Glas Amerike ukratko rezimirao doprinos Hrvatske ratu protiv terorizma.

"Mi smo u skladu sa svojim mogućnostima, koje doista nisu velike, reagirali slanjem humanitarne pomoći Afganistanu. Pored toga, odazvali smo se pozivu koalicije da sudjelujemo u izgradnji afganistanske vojske viškovima svoje vojne opreme i naoružanja. Tu smo stavili na raspolaganje ono što imamo i to je također otišlo u Afganistan. Pored toga, mi smo spremni sudjelovati i svojim ljudstvom u Afganistanu. Jedan vod vojne policije u Afganistanu u sklopu njemačkog kontingenta je spreman otići u Afganistan," kazao je.

Boravak gospodina Picule u New Yorku obuhvatio je i razgovor sa zamjenicom državnog tajnika za Europu i Euroaziju Elizabeth Jones, na kojem je dotaknut zahtjev Sjedinjenih Država o imunitetu američkih državljana pred Međunarodnim kaznenim sudom. “Hrvatska je u odnosu na američki zahtjev u posebno delikatnom položaju, dijelom i zbog toga što velik dio svog kredibiliteta temelji na suradnji s haaškim sudom” – rekao je ministar Picula, dodajući:

"Sada nas čeka rasprava na hrvatskoj Vladi, vjerojatno tokom rujna, možda početkom listopada. Mi ćemo naravno na zahtjev Sjedinjenih Država odgovoriti. Kakav će biti naš odgovor to će pokazati rasprava. I Europska unija mora pojasniti svoje stajalište. Teško je reći hoće li taj stav biti jedinstven ili će se neke zemlje izuzeti iz njega, jer se čuju neki disonantni tonovi. A posebna je priča kako će na zahtjev odgovoriti zemlje-aspiranti na članstvo."

U okviru svojeg boravka u New Yorku, hrvatski ministar vanjskih poslova sastao se i sa svojim jugoslavenskim kolegom Goranom Svilanovićem. Razgovaralo se o Prevlaci, točnije o privremenom protokolu o južnoj granici, zatim o sjevernoj granici, ali i o akvatoriju Boke Kotorske. Hrvatska je strana – kazao je ministar – tu ponudila neka rješenja, no o njima nije želio podrobnije govoriti. Gospodina Piculu zamolili smo i da prokomentira nedavnu izjavu jugoslavenskog predsjednika Koštunice da je Republika Srpska samo trenutno odvojena od Srbije.

"To je samo dokaz koliko situacija na jugoistoku Europe, na prostoru bivše Jugoslavije nije do kraja stabilizirana. …Mnoge izjave, naročito u predizborno vrijeme, streme prikupljanju glasova biračkog tijela, ali doista baš sve se ne mogu opravdati izborima. Vidjet ćemo na kraju krajeva kome će birači pokloniti povjerenje – da li onima koji projiciraju kroz dobrosusjedstvo i suradnju, ili onima koji bi nas možda vraćali unazad. Ja vjerujem da ta politika nema budućnost…Mi smo zorno pokazali da i je s jučerašnjim neprijateljima – u onoj mjeri u kojoj se distanciraju od baštine Slobodana Miloševića – suradnja moguća," ističe naš sugovornik.

Gospodin Picula razgovarao je u New Yorku i sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dmitrijem Rupelom. Tom je prilikom kazao da su hrvatsko-slovenski odnosi dobri i da ne bi trebali biti taocem pitanja Piranskog zaljeva.

"Kada s jednom zemljom imate potpisanih četrdesetak ugovora i gospodarsku razmjenu od milijardu i stotinu milijuna dolara, te zajedničke gospodarske ciljeve, doista bi bilo – da tako kažem – blesavo sve to skupa dovesti u pitanje zbog jednog problema koji se, ipak, može riješiti," rekao je.

Višednevni boravak hrvatskog ministra vanjskih poslova Sjedinjenim Državama nastavlja se novim bilateralnim susretima u New Yorku, a uključit će i otvaranje počasnog konzulata Republike Hrvatske u New Orleansu u saveznoj državi Louisiani.

XS
SM
MD
LG